Toata lumea citeste topuri. Muzicale, clasa-mente sportive, topul celor mai vandute rochii, al celor mai vizitate site-uri pe Internet... Latura noastra competitiva ne obliga sa facem permanent clasamente. Fiecare parcurge un top in functie de felul sau de a fi, un clasament este ca o poezie ermetica, menita sa aiba mai multe interpretari.

Intr-un top muzical, de exemplu, poti cauta melodiile care iti plac mai mult. Ai impresia ca, ascultand cat mai des un anumit hit sau trimitand SMS-uri la posturile care il difuzeaza, contribui si tu la succesul starului care l-a lansat.

Tot firea umana ne indeamna sa umblam cu degetele ingrosate de munca de zi cu zi in «maruntaiele» unei vedete, sa-i desfacem ambalajul de poleiala, in speranta ca vom gasi inauntru ceva urat. Topul muzical pe care-l parcurgi ca un fan al melodiilor devine atunci o insiruire de stiri gen Michael Jackson e acuzat de pedofilie sau Britney Spears a facut o nunta de prost-gust.

Topul celor mai bogati oameni din Romania nu face abatere de la nici una din regulile obisnuite de citire a unui clasament de gen. Ca o telenovela, el te transporta intr-o lume in care au acces doar 300 de romani.

Il poti interpreta ca o provocare atunci cand singura afacere a familiei tale este un chiosc prapadit, lipit de parterul blocului in care te-ai nascut si din care nici macar copiii tai nu se vor muta vreodata.

Din pacate, pentru realitatea romaneasca, poate fi si o lectie crunta ca furtul, inselaciunea, privatizarea de rasunet negativ te pot transforma intr-un individ cu un zambet triumfator, intangibil pentru oamenii de rand si legile lor.

P.S.: Ca reporter de investigatii, nu poti sa nu remarci o realitate dureroasa: pe lista de iesiri spectaculoase din Top 300 nu se afla decat un singur exemplu de miliardar care sa fi fost doborat de presa sau de anchetele vreunei institutii a statului.

Aceasta realitate, aproape tragica, pentru meseria noastra, s-a consumat in conditiile in care in uriasa lista de miliardari se afla persoane care au fost acuzate de mai multe infractiuni economice, unele dintre ele intrate in atentia Politiei sau Parchetului, dar sterse, ca prin farmec, atunci cand e vorba de cifre de afaceri si dezvoltare.

Ce sa mai vorbim ca unul dintre miliardarii de pe lista a fost recent pus sub invinuire pentru viol! Asta inseamna ca Topul 300 este cea mai buna ilustrare a proverbului «Cainii latra, caravana trece». Volumele de dezvaluiri demonstreaza ca banii nu aduc fericirea, dar cumpara linistea.