Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat un nou tratament pentru copiii seropozitivi care - sustin cercetatorii - ar putea reduce drastic numarul deceselor.

Medicamentul este un banal antibiotic, numit co-trimoxazol, care costa zilnic mai putin de 10 centi pentru un bolnav.

Un studiu facut in Zambia a aratat ca folosirea acestui antibiotic a injumatatit aproape numarul deceselor provocate de infectii precum penumonia, sau tuberculoza - boli frecvente in cazul persoanelor seropozitive.

Zilnic in lume mor in jur de 1.300 de copii seropozitivi, sau bolnavi de SIDA.

Testul din Zambia a fost efectuat de medici de la Consiliul de Cercetari Medicale din Marea Britanie si a fost incheiat inaintea termenului prevazut cand s-a constatat cat este de eficient.

Dupa aproximativ 19 luni, doar un sfert dintre copiii care au luat co-trimoxazol au murit, in timp ce in grupul copiilor seropozitivi carora le-a fost administrat placebo, rata deceselor a fost mai mare de 40%.

Medicii britanici, impreuna cu OMS si UNICEF, cer acum ca antibioticul sa fie administrat tuturor copiilor seropozitivi din tarile in curs de dezvoltare.

"Sa fie tratati toti copiii"

Orice copil seropozitiv ar trebui sa ia acest antibiotic.

Purtatoarea de cuvant a OMS

Anterior, expertii se indoiau de necesitatea administrarii antibioticului in cazul in care copiii nu aratau semne clare de infectie.

Acum insa, toti copiii care au participat la studiul din Zambia fac tratament preventiv cu antibioticul respectiv, iar copiii care aveau nevoie de tratamentul cu anti-retrovirale incep si ei sa ia co-trimoxazol.

Dr Diana Gibb, care a condus echipa de cercetatori britanici, a declarat: "Rezultatele acestui test ar trebui sa impulsioneze eforturile de a asigura profilaxie cu antibioticul co-trimoxazol, precum si suport nutritiv, indiferent de nivelul de rezistenta la acest medicament."

O purtatoare de cuvant a OMS a spus: "Pana se confirma infectia cu virusul HIV a copilului, acesta ar trebui sa faca tratament preventiv cu co-troximazol."

"Aceste masuri nu ar trebui sa se reduca doar la Africa, ci la orice tara in care copiii nu au acces la tratamentul cu anti-retrovirale."

Ea a adaugat ca antibioticul co-trimoxazol are avantajul de a fi ieftin si usor de gasit, in timp ce anti-retroviralele sunt mult mai scumpe.