Prestigiosul cotidian “International Herald Tribune” a publicat ieri un amplu material in care analizeaza un fenomen pe care societatea romaneasca incearca de multa vreme sa-l combata: coruptia. “”Coruptia este omniprezenta”, apreciaza Oana Zabava, director executiv al filialei din Romania a organizatiei Transparency International.

“Toata lumea da mita - doctorilor, profesorilor, asistentelor si oficialilor”, adauga ea. Coruptia si mita se poate sa fi fost endemice in Romania epocii comuniste, dar dupa 1989 legile au fost rescrise in efortul de a combate flagelul. Dar, dupa cum spune Zabava, tara inca nu reuseste sa faca acest lucru: “Institutiile nu sint suficient de puternice pentru a combate coruptia”.

Zabava spera ca institutiile internationale, indeosebi Uniunea Europeana, sa poata ajuta Romania sa rezolve problema coruptiei. “UE este foarte importanta. Trebuie sa continue sa exercite influenta asupra guvernului”, spune ea. Dar ramine o intrebare deschisa in Romania, ca oriunde in lume, daca forte externe pot avea influenta necesara stirpirii coruptiei adinc inradacinate.

Coruptia exista in Romania mult inainte de epoca Ceausescu, dar a devenit mai raspindita pe masura accentuarii lipsurilor si represiunii din ultimii ani ai dictatorului. In timpul anilor 1990, in pofida afirmatiilor sforaitoare pe aceasta tema, guvernele care s-au succedat au facut putine pentru a o combate. Societatea civila era prea slaba si prea divizata pentru a se confrunta cu guvernul.

Dar astazi, guvernul social-democrat condus de premierul Adrian Nastase, un fost comunist care candideaza in prezidentialele de duminica, nu-si mai poate permite sa-i ignore pe cei care se pling. (...) Coruptia a devenit cel mai spinos subiect in negocierile dintre Romania si UE, in special in ce priveste justitia, unde au fost evocate lipsa de transparenta si interferenta executivului.

Poporul este afectat direct de aceasta problema, din cauza uriasului numar de cazuri care s-a adunat dupa 1989, dupa adoptarea legislatiei privind retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist.

Transparency International Romania afirma ca majoritatea plingerilor despre coruptie primite intre februarie si aprilie au implicat drepturile de proprietate, implicind obstructii din partea unor oficiali alesi, judecatori, procurori si functionari de stat. (...)

Organizatiile neguvernamentale angajate in combaterea coruptiei sint de acord ca problema nu va fi rezolvata peste noapte, in primul rind pentru ca, existind prea putina incredere a publicului in guvern, masurile anticoruptie nu sint adesea luate in serios”, consemneaza IHT.

Guvernul se concentreaza pe acte de coruptie minore

“Pe de alta parte, “(...) in administratie nu exista nimeni care sa asculte plingerile cetatenilor de rind”, spune Ioana Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, citata de IHT. “Exista un inalt grad de frustrare si de neputinta in rindul oamenilor care cer ajutor de la Transparency International. Acesti oameni privesc anumite decizii drept corupte pentru ca nu primesc raspunsuri.

Sistemul nu a fost facut responsabil de ele.

Mai mult, organizatii neguvernamentale, precum si Comisia Europeana spun ca guvernul a tins sa se concentreze prea mult asupra actelor de coruptie minore, precum mituirea oficialilor locali sau a functionarilor marunti, si nu suficient asupra coruptiei la nivel inalt, care implica, spre exemplu, felul in care inaltii oficiali guvernamentali acorda contracte importante.

Diplomati europeni sustin ca situatia a contribuit la perpetuarea convingerii publice potrivit careia guvernul se protejeaza pe sine insusi.

Accentuind aceasta impresie, noul Parchet National Anticoruptie, care trebuia sa raporteze parlamentului descoperirile sale, nu mai este obligat sa procedeze astfel. Obligatia in cauza a fost anulata in luna mai, dupa ce PNA a insistat ca independenta sa politica ar fi compromisa de scrutinul parlamentar. (...

) “Guvernul nu mai poate continua sa spuna despre coruptie ca este doar o impresie sau ca se petrece la nivelurile inferioare ale administratiei. Asta nu va face decit sa intareasca suspiciunea publicului ca guvernul ascunde ceva”, a declarat un diplomat european”, citat de IHT.