Singurii care s-au agitat, ieri, in ziua alegerilor, au fost politicienii. Electoratul s-a dovedit relaxat. Alegatorii au mers la urne ca la o plimbare duminicala, facadu-si datoria de cetateni la intoarcerea de la biserica, in pauzele dintre programele de divertisment ale televiziunilor sau in perioadele de respiro dintre treburile cotidiene.

Multi au ramas acasa, lehamisiti de cata campanie murdara le-a fost dat sa inghita in ultimele zile. Si, cu cat mai destins s-a comportat electoratul, cu atat mai tare s-au aprins partidele si candidatii. Lupta electorala s-a purtat pana in ultima clipa. Sambata, peste 600.000 de SMS-uri au incarcat reteaua de telefonie mobila, facandu-i fericiti pe furnizorii acestor servicii.

Partizanii lui Traian Basescu au raspandit un mesaj in versuri zicand ca, daca iese "Bombo" (adica Nastase), ei isi baga ceva in el de neam si emigreaza in Congo. Nici fanii prezidentiabilului pesedist nu s-au lasat mai prejos si au transmis, la randul lor, ca, daca va fi votat "Chiombo" (adica Basescu), pornesc si ei spre aceeasi destinatie.

Dupa acest schimb de "amabilitati", a venit randul partidelor sa se acuze reciproc de frauda prin comunicate si conferinte de presa tinute din ora in ora. Alianta PNL-PD demasca folosirea "traseistilor electorali", adica persoane care merg sa voteze in alte localitati decat cea de domiciliu, imbarcate de catre PSD "in zeci de autocare si microbuze".

Concomitent, Uniunea PSD+PUR striga si ea ca Alianta aduce oamenii in autobuze la Bucuresti, ca sa-l voteze pe Basescu. Tonul alarmist al unor astfel de ziceri amintea de vremurile de odinioara, cand langa usa sectiilor de votare stateau mardeiasii, indrumandu-i foarte elocvent pe alegatori cu cine sa voteze.

PRM, care a aruncat cel dintai piatra fraudarii alegerilor, descoperise, pe la pranz, ca, in unele sectii, urnele fusesera aranjate "in mod pervers", incat initialele de pe ele - P de la Presedintie, S de la Senat si D de la Camera Deputatilor - sa induca cetatenilor pe cine sa voteze.

Activistilor politici de toate culorile trebuie sa le fi iesit, ieri, ochii fara a gasi insa vreo frauda majora, care sa indreptateasca vreun partid sa conteste alegerile. Doar o sumedenie de nereguli - ca si la alte scrutine - semnalate din toate partile au asaltat BEJ-urile si BEC-ul. Nivelul de adrenalina al lumii politice l-a ridicat si mai tare estimarea de la urne.

In legatura continua cu institutele de sondare, partidele si prezidentiabilii au putut afla pe parcursul zilei care sunt optiunile de vot. De dimineata, Uniunea conducea detasat. Dupa pranz, Alianta a inceput sa urce treptat, apropiindu-se de Putere. Electoratul a aratat foarte limpede ca s-a polarizat.

Sufragiile s-au dus catre cele doua mari blocuri politice, creand intre acestea si restul formatiunilor politice o prapastie de peste 20 de procente. Votul popular a reusit sa asigure astfel un echilibru de forte in Parlament, corectand situatia din ultimii patru ani, cand a existat un partid de guvernamant solid, sprijinit de formatiuni-satelit (ca PUR si UDMR) si o opozitie slaba si divizata.

Drept urmare, controlul parlamentar asupra guvernului a fost practic inexistent, iar majoritatea parlamentara a avut agenda legislativa la discretie. in mandatul 2004-2008, situatia ar putea fi alta, existenta unei opozitii mai consistente si mai dinamice fiind, in cele din urma, in beneficiul democratiei. Totodata, alegatorii nu au dorit sa dea unei singure formatiuni toata puterea.

Nici Uniunea nu poate forma singura guvernul, nici Alianta. Fiecare dintre ele este nevoita sa-si caute inca un partener pentru a-si asigura majoritatea parlamentara care sa-i permita o guvernare confortabila. De asemenea, meciul pentru Presedintie se va juca si in turul al doilea care va avea loc peste doua saptamani.

Ramane de vazut daca, atunci, alegatorii vor pune la conducerea statului pe reprezentantul formatiunii castigatoare, dand astfel Romaniei o putere monocolora, sau vor imparti puterea cu invinsii, alegandu-l pe prezidentiabilul formatiunii cu scor mai mic, pentru a echilibra balanta. Atotstiutorii oameni politici nu vor afla decat atunci rezultatul.