Fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, a ales ziua alegerilor legislative si prezidentiale pentru a face reprosuri-soc propriului partid: "Sper ca PNL sa respecte protocolul Aliantei si sa nu devina un SRL. Asta inseamna ca partidul si cei care-l conduc sa nu fie pe statul de plata al unui alt membru al partidului.

Un SRL inseamna un partid care nu mai lucreaza institutional, cu organisme care iau decizii potrivit statutului, este un partid subordonat unor interese inguste ale unor indivizi". Aceasta este prima declaratie publica pe care Theodor Stolojan o face de la retragerea sa din viata politica, in urma cu aproape doua luni.

Intrebat ce il determina sa faca o astfel de afirmatie, Stolojan a spus ca nu are semnale care sa-i arate ca PNL se transforma intr-un SRL, dar ca "exista pericolul". Desi nu a precizat la cine se refera, este stiut faptul ca mai multi lideri ai PNL sunt legati de afacerile lui Dinu Patriciu.

Fostul lider liberal a declarat ca nu stie daca va reveni in politica, dand un raspuns in coada de peste: "Poate ca da, poate ca nu. Vom vedea". Stolojan a tinut sa-i multumeasca lui Traian Basescu pentru ca si-a asumat "responsabilitatea enorma" de a candida la functia suprema in stat din partea Aliantei.

Cand a fost intrebat insa daca va iesi in turul al doilea al prezidentialelor cu o declaratie de sprijin pentru Basescu, Stolojan a dat inapoi: "Nu. Mai am inca de lucru la programul de recuperare, se mai intinde inca o saptamana-doua. In felul aceasta, raspund si stirilor care au aparut si care nu erau adevarate. Am avut grija de sanatatea mea, am facut un program intensiv de recuperare.

Am avut o problema de epuizare, pur si simplu, care a necesitat intreruperea activitatii". Odihnit si foarte bronzat, Stolojan a venit, ieri dimineata, la sectia de vot din Liceul "Dimitrie Cantemir" cu zece minute inainte de ora anuntata, 9.00.

Alaturi de sotia sa, Elena, Stolojan s-a intretinut cateva minute cu membrii sectiei de votare si a ascultat cuminte indicatiile scenografice ale fotografilor si cameramanilor, dupa care a precizat ca a votat "pentru schimbare". Doamna Stolojan le-a spus ziaristilor ca nu-l poate impiedica pe sotul sau sa reintre in politica: "Mie nu imi pare rau ca n-a mai candidat acum.

Dar eu m-am fript cu politica acum doua luni". Declaratiile inexplicabile ale lui Stolojan la adresa partidului i-au luat prin surprindere si i-au suparat pe liderii PNL, chiar si pe apropiatii lui.

Succesorul acestuia la sefia formatiunii liberale, Calin Popescu-Tariceanu, care a votat, o ora mai tarziu, in acelasi loc ca si Theodor Stolojan, a tinut sa dea asigurari ca, atat timp cat va conduce partidul, acesta nu se va transforma intr-un SRL.

La 3 ore dupa declaratia care a provocat soc pe scena politica, Theodor Stolojan a revenit cu cateva precizari in scris: "Nu consider ca in acest moment exista riscul ca PNL sa devina un SRL. Declaratia mea viza viitorul acestui partid, si nu prezentul. Esenta declaratiei mele este urmatoarea: este important ca PNL sa ramana un partid puternic, cu o viziune si o strategie.

Este important ca membrii PNL sa respecte politica partidului de pana acum si conducerea partidului".