Singura intalnire directa dintre Adrian Nastase si Traian Basescu, petrecuta in noaptea de miercuri spre joi, la TVR1, a iesit din canoanele emisiunilor electorale, servite in aceasta campanie.

Ea nu a mai avut nimic din scolareasca punere in scena a asa-ziselor dezbateri cu prezidentiabilii, in care moderatorii puneau tuturor intrebari stas, iar candidatii isi recitau mai bine sau mai prost lectia.

De aceasta data, formatul standard a devenit flexibil, s-a adaptat din mers la protagonistii incitati sa se dezvaluie si sa se confrunte intr-o emisiune vie, al carei mare merit este acela de a le fi permis spectatorilor sa vada dincolo de aparente.

Multa vreme au evoluat in fata ochilor doua conventii: Nastase - rece, experimentat, lunecos, perfect suprapus peste imaginea tipica a omului politic si Basescu - deschis, hotarat, bataios, dar si cabotin intrat in pielea tabacita a conducatorului. in ruperile de ritm ale luptei nemijlocite dintre ei s-au putut insa observa diferentele dintre antrenamentul cu echipele de campanie si realitate.

Tema principala a celor peste doua ore de discutii a fost asumarea raspunderii, o tema capitala intr-o tara in care responsabilitatile sunt atat de impartite si difuze incat nu le mai prinde nimeni. Candidatii au fost pusi in fata propriilor fapte si declaratii contradictorii, cerandu-li-se un lucru simplu: sa le clarifice si sa spuna care dintre ele a fost gresita.

Adrian Nastase a incercat tot timpul sa iasa din corzi, glisand pe langa chestiune ori construindu-si justificari circumstantiale. Nu a argumentat convingator, de pilda, trecerea, intr-un an de zile in care datele economice nu s-au schimbat esential, de la postura de partizan al cotei unice de impozitare, la aceea de adversar al acesteia.

Daca nu vocea lui ar fi rasunat in studio, ai fi zis ca Florin Georgescu, finantistul latrator al PSD, este acela care demasca pericolul cotei unice pentru buget. La fel de neconvingator a fost Nastase cand a incercat sa demonstreze ca nu vreun calcul electoral, ci grija ca alegatorii lui C.V.

Tudor sa nu ramana nereprezentati l-a indemnat sa-i telefoneze liderului PRM, cel care toarna laturi asupra unei tari intregi, si sa-l roage sa nu se retraga.

Candidatul a evitat sa admita ca da, are o pasiune pentru vanatoarea de animale nevinovate, si s-a repliat pe un discurs imblanzit electoral, cum ca "se gandeste" sa renunte, ca, sigur, nu trebuie sa se comita "exagerari", insa exista si ursi care coboara din paduri si-i sfasie pe oameni, invitand practic sa fie impuscati.

Pus in fata multelor sale declaratii contradictorii de pe parcursul scurtei campanii, Traian Basescu a incercat fie s-o dea la intors, fie sa se plece cat mai mult in fata evidentelor. Executarea cu mana proprie a suspectului de coruptie ar trebui interpretata la modul figurat ca una "politica", chiar daca, nici in acest plan, subiectul si predicatul nu merg impreuna.

Afirmatia aberanta ca douazeci la suta dintre romani sunt homosexuali - contrazisa chiar de statisticile organizatiei Acces, care avansa un procent de 5 la suta, Basescu spune ca este o "eroare", ca si asmutirea politiei asupra unui anume Dragan, care nu avea nici in clin, nici in maneca cu adevaratul director al firmei care a realizat programul de numaratoare a voturilor.

Cat despre fraudarea alegerilor, Basescu sustine in continuare ca au fost furate, chiar daca OSCE si Comisia Europeana au constatat ca nici o dovada de frauda generalizata nu a intervenit de la cererea sa de anulare a lor, iar Nastase trece suav ca un trandafir prin multimea de nereguli de care este in buna parte responsabil chiar guvernul sau.

in concluzie, Basescu greseste prea des si grav pentru un adevarat conducator, dar macar isi asuma raspunderea pentru unele erori, pe cand Nastase vorbeste despre greseli la modul general.

Cifrele de audienta confirma ca romanii au preferat infruntarea celor doi unui meci de fotbal transmis pe alt canal, savurand, probabil, din fotolii - asa cum o faceau si galeriile PSD si Aliantei in sala de protocol a TVR - fiecare faza, fiecare punct marcat.

Intrebarea fireasca e cat de mult a influentat aceasta intalnire directa, pe care actualul premier a evitat-o sistematic, iar primarul general a cerut-o insistent, optiunile pentru votul de duminica. Fara pretentii de rigoare sociologica, "Destinatia Cotroceni" n-a mutat voturi dintr-o parte in alta, consolidand, cel mult, preferintele politice in cele doua tabere.

Evolutia mai flexibila si aerul mai uman al lui Basescu e posibil sa fi magnetizat ceva mai multe voturi in randul nehotaratilor si al votantilor candidatilor iesiti din cursa dupa primul tur.

Dupa toata inclestarea cu acuzatii de fraude electorale sau fiscale si ironii mai stangace sau mai izbutite, spre final, cei doi au redevenit, pentru cateva minute, "Traian" si "Adrian", fosti vecini de apartament in blocul din Prezan aflati la o parola politica pe hol. Completat cu zambetele din ultimele secunde, a fost un fel de happy-end romanesc al unei campanii pline de mizerii.