Subiectul independentei Televiziunii si Radioului revine, dupa alegerile parlamentare si prezidentiale, in actualitate. Este doar continuarea unei vechi discutii pentru ca obedienta Televiziunii a fost condamnata constant de societatea civila, de la manipularile grotesti din 1990 pina la manipularile ceva mai fine din ultimii ani.

Dar daca pozitia societatii civile e clara, nu este foarte clar incotro tind pozitiile institutiilor publice: depolitizarea mass-media publice sau conservarea vechii politizari.

La doua zile dupa turul doi al prezidentialelor, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a cerut, printr-un apel public, respectarea independentei Televiziunii si Radioului publice. Apelul a fost imediat urmat de un comunicat al presedintelui TVR, Valentin Nicolau, care il sustinea de aproape.

Prima intrebare care se pune este de ce se cere doar acum depolitizarea TVR, de ce nu mai de mult, cind puterea a abuzat de ea dupa bunul plac?

Apelul CNA este si un raspuns la scandalul declansat de Alexandru Costache. Cu toate acestea, el nu mentioneaza nici cenzura din TVR, a carei existenta este mai mult decit evidenta, nici deficientele grave ale televiziunilor in campanie.

Printre acestea, disproportia foarte mare in spatiul alocat celor doi candidati principali la presedintie, Traian Basescu si Adrian Nastase, sau linsajul mediatic organizat de TVR pe 30 noiembrie. Apelul nu face decit sa continue linia CNA, care pe 28 noiembrie multumea public televiziunilor, pe un ton foarte optimist si laudativ.

Principiul depolitizarii televiziunii pe care insista CNA este unul corect, ca si reglementarile europene din domeniu pe care le invoca. Dar daca nu se identifica si modalitati concrete si credibile prin care sa se poata asigura aceasta independenta, atunci clamarea principiului poate functiona mai degraba ca justificare si paravan pentru cei care nu fac nimic in vederea unei depolitizari reale.

Comunicatul CNA semnat de Ralu Filip propune eliminarea reglementarii care prevede ca, daca raportul de activitate al TVR sau al Radioului este respins de parlament, Consiliul de Administratie este automat demis.

Pe de alta parte, propune prelungirea mandatului de la patru ani la sase ani. Cele doua masuri conjugate ar putea avea ca efect raminerea la putere a actualelor echipe, in ciuda contraperformantelor lor, asa cum recunoaste chiar Ralu Filip. Un alt membru CNA, Rasvan Popescu, considera totusi ca schimbarea legii ar trebui sa antreneze automat alegerea unor noi echipe.

Prelungirea mandatelor nu asigura insa depolitizarea, ci doar faptul ca sefii Televiziunii si Radioului s-ar vedea siliti sa “coabiteze” cu mai multe puteri. Experienta tranzitiei arata ca este foarte posibil ca asta sa nu-i faca mai obiectivi si mai putin obedienti, ci doar sa ingroase obrazul la saritul dintr-o barca in alta.

O solutie mult mai buna ar fi adoptarea mecanismului de la Curtea Constitutionala, anume ca o treime din membrii Consiliului de Administratie sa fie schimbati de parlament la fiecare trei ani (sau patru). Doar in acest fel s-ar putea evita “algoritmul”.

Am facut acest apel in urma audierilor celor de la TVR, dar si a altor cazuri semnalate la Radioul public. Solutia este ca noul parlament sa schimbe regulamentul dupa care se numesc oamenii din Consiliul de Administratie. Sa nu mai fie trimisi oameni de la partid, ci oameni cu experienta in televiziune.

Daca acest demers este luat in serios, asta presupune ca actualele conduceri ale TVR si Radioului vor fi schimbate. Schimbarea legii presupune schimbarea conducerii.

Rasvan Popescu, membru CNA

Dragos Seuleanu: “Vorbiti cu purtatorul meu de cuvint!”

Contactat telefonic, Dragos Seuleanu a refuzat sa raspunda la cauzatiile care i-au fost aduse.

EVZ: Domnule Seuleanu, vrem sa aflam parerea dumneavoastra despre...

Dragos Seuleanu: Va rog sa-l cautati pe purtatorul meu de cuvint. Am purtator de cuvint cit timp voi mai fi in functie asa ca el raspunde acum.

Acuzatiile redactorilor va vizeaza in mod direct...

Ma asteptam sa ma cautati, ma mir ca a durat atit de mult. Vorbiti cu purtatorul meu de cuvint!

Ralu Filip: “Prin prisma algoritmului, as putea spune ca sint politizate”

EVZ: Spuneati ieri ca s-a ajuns la acest apel si in urma sesizarilor grupului de reporteri de la TVR...

Ralu Filip: Am spus ca este o preocupare a noastra de mai multa vreme, pornind de la constatarea ca, desi s-a discutat de un an foarte mult despre libertatea de exprimare, nimeni n-a venit cu o propunere. Absolut nimeni!

De ce n-a facut-o CNA?

In primul rind ca nu trebuia sa venim noi cu o propunere. Noi am avut alte lucruri de facut. Nimeni n-a venit cu aceasta propunere: politicieni, ONG-uri, presa.

Se numeste totusi Consiliul National al Audiovizualului, nu? De ce n-ati avut pina acum aceasta initiativa?

Repet! Am facut asta pentru ca nu o face nimeni!

Apelul CNA de ieri incepe cu punctul referitor la depolitizarea organismelor de conducere ale posturilor publice de radio si de televiziune. Acreditati implicit ideea ca aceste institutii sint politizate in momentul de fata?

Nu neaparat! Cele doua criterii, apartenenta politica si algoritmul, nu pot fi criterii care sa asigure independenta editoriala a celor doua posturi publice.

Este politizata conducerea vreunuia dintre cele doua posturi publice?

Nu, dar daca ne uitam cum percep anumite ziare institutiile publice, prin prisma algoritmului, as putea spune ca sint politizate.

Aparitia acestei legi ar duce la schimbarea celor doua conduceri?

Nu, asa cum nici pe noi (CNA - n.r.) nu ne-au schimbat.

Cenzura demascata la Radioul public

Mai multi redactori din Radioul Public reclama manipularea informatiilor si cenzura din interiorul institutiei. Ei spun ca Traian Basescu a fost principala tinta a cenzurii si ca Adran Nastase era consultat din timp in legatura cu intrebarile care urmau sa-i fie puse la jurnalul de dimineata.

Multi dintre redactori recunosc faptul ca aceste precizari vin putin cam tirziu, dar declara ca nici acum nu au incetat presiunile politice. Abuzurile au fost sesizate de CNA, dar nu s-a luat nici o masura pina acum.

“Exista cenzura”

“In Radio Romania exista cenzura. Sint redactori care si-au asumat acest lucru si accepta ca dupa prima forma pe care o dau stirilor sa o intoarca din condei pentru ca asa li se cere.

Si printre ei am fost si eu destul de mult timp, desi am fost suspendata de pe post pentru un material cu PSD-ul si am luptat pe linie sindicala sa-mi recapat dreptul de a intra la microfon”, precizeaza Dana Cotoara, redactor la “Camera stirilor”.

Aceasta precizeaza ca ziua de ieri a fost una in care a simtit o “schimbare de atitudine de la o ora la alta”, pe masura ce se anuntau noi aliante politice. “Am fost in conflict toata ziua de ieri cu Daniel Ruse, (redactor sef adjunct - n.r.) iar jurnalul de 13 a fost total compromis pentru ca pregateam stiri cu privire la formarea majoritatii parlamentare.

Facusem partial o stire si el a inceput sa tipe la mine pentru ca din stirea pe care eu o aveam despre UDMR si despre PUR in negocierile cu Alianta PNL-PD, spunea el, ar fi reiesit foarte clar ca UDMR-ul este cu Alianta.

Dupa ce pe agentii a aparut o informatia ca Uniunea PSD+PUR si UDMR urmeaza sa semneze un protocol de colaborare cu minoritatile nationale parca a inebunit toata lumea iar in radiojurnal, ignorind toate celelalte informatii pe care le aveam pina la acea ora, au intrat doua stiri: una de patru rinduri cu informatii doar de la Biroul de presa al PSD si o declatie a lui Mircea Geoana.

“Vom sesiza toate forurile interne si internationale”

Razvan Dumitrescu, reprezentantul salariatilor in Consiliul de Administratie, precizeaza ca Radio Romania “cenzureaza in continuare informatia si ca manipuleaza in favoarea PSD-ului. Voi sesiza toate forurile interne si internationale pentru a se restabili o situatie care nu mai este normala de cind Dragos Seuleanu este presedintele Radioului”.

Si Bogdan Isopescu se alatura colegilor sai spunand ca “in radio nu se stie de cenzura din alte departamente iar cind unii colegi sint mutati la un deparatment mai fierbinte, cum este cel politic, sint surprinsi de cenzura care se desfasoara acolo”.

Tot el spune ca atunci cind Theodor Stolojan s-a retras, “a fost schimbata echipa care se ocupa in mod regulat de Alianta D.A. si inlocuita cu o alta echipa fara sa se dea alta explicatie. Cenzura se pierde undeva intre redactor si conducerea de la virf a radioului”.

Mona Musca moare cu Seuleanu de git

In sedinta largita a Comitetului Director al Societatii Romane de Radiodifuziune desfasurata ieri, la care au participat pe linga directorii generali adjuncti si directori ai posturilor teritoriale, potrivit surselor noastre presedintele SRR, Dragos Seuleanu, a atacat-o virulent pe Mona Musca. Acesta a spus ca “adevaratul dusman al radioului public este o singura persoana, Mona Musca.

Pe tot parcursul sedintei, acesta a afirmat ca “in timp ce conducerea PNL ne-a trimis scrisori de felicitare, ea ne ataca in Parlament si asta denota o doza de schizofrenie din partea ei”.

Se pare ca directorul SRR face aceste afirmatii deoarece in momentul prezentarii in fata Parlamentului a raportul de activitate al Consiliului de Administratie al SRR, deputatul Mona Musca l-a contestat cel mai vehement, situatie care i-ar fi creat mari probleme. Mona Musca precizeaza ca nu este dusmanul nimanui si nu este interesata de persoana lui Dragos Seuleanu.

“Eu sint doar aparatorul libertatii de exprimare si a dreptului oamenilor de a fi informati, ori cind intr-o institutie aceste drepturi sint incalcate voi lua atitudine.

Am cerut public, deocamdata, formarea unei comisii parlamentare de ancheta in cazurile de la TVR si de la Radioul public, si voi cere asta si oficial in Parlament saptamina viitoare, dupa validare, pentru ca lucrurile care s-au intimplat in aceste institutii sint foarte grave. Sa nu uitam ca CNA a dat deja o sanctiune Radioului Public pe aceasta problema”.