Anul 2004 se situeaza pe locul patru in topul celor mai caldurosi ani din 1861 incoace, cind s-a inceput arhivarea informatiilor meteorologice exacte, a anuntat Organizatia Meteorologica Mondiala a Natiunilor Unite (UNWMO), citata de “USA Today”. Cresterea temperaturilor se inscrie intr-o tendinta de incalzire care a inceput dupa 1900 si s-a intensificat in secolul 21.

Noua din cei mai fierbinti 10 ani au fost inregistrati dupa 1995, ultimii patru ani numarindu-se printre primii cinci din top. Cel mai fierbinte an cunoscut a fost 1998. In octombrie 2004 s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru aceasta perioada a anului din toate timpurile.

Consecintele previzibile si directe ale incalzirii globale sint cresterea nivelului apelor oceanice, aparitia unor valuri caniculare de mai mare durata si intensitate si uragane mult mai puternice: de altfel, in 2004 s-a inregistrat un numar fara precedent de furtuni si taifunuri.

Indirect vor fi grav afectate agricultura mondiala si industria asigurarilor, aceasta din urma inregistrind pierderi imense, estimate la cifre-record de zeci de miliarde de dolari.