Anul 2004 este sinonim cu un deficit record al balantei comerciale, numai in primele 10 luni fiind consemnata, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica, o diferenta intre importuri si exporturi de 5,23 miliarde de euro. In plus, operatorii de pe piata estimeaza atingerea pana la finele lui 2004 a unui deficit comercial de peste 7 miliarde de euro.

Potrivit lui Mihai Ionescu, copresedinte al Consiliului de Export si secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) dezechilibrul balantei comerciale s-ar putea adanci in 2005, daca autoritatile nu vor lua masuri pentru o reducere semnificativa a fiscalitatii si protectia impotriva intaririi monedei nationale.

Credeti ca va mai fi modificat, pana la sfarsitul anului, Codul Fiscal pe 2005?

E greu de crezut ca va exista timpul fizic necesar, ca, pana la sfarsitul anului, sa se instaleze Guvernul si sa si modifice legislatia fiscala.

Se poate interveni, insa, la inceputul anului viitor prin ordonanta de urgenta, avand in vedere ca prima transa a impozitului pe profit pe 2005 se plateste dupa primul trimestru, iar taxele aferente salariilor acordate in 2005, se vireaza incepand cu luna februarie.

Cum apreciati aplicarea unei cote unice de impozitare pe venituri in 2005?

O consideram o masura bine venita, cu conditia ca ea sa fie acompaniata, in ceea ce priveste impozitul pe venitul global, de deduceri care sa ajute la scoaterea la suprafata a economiei subterane. Astfel, ar putea fi relansate o serie de sectoare economice, in special in domeniul serviciilor prestate catre populatie.

Fiecare cetatean ar deveni un agent fiscal, refuzand sa mai lucreze la reparatiile din casa cu meseriasi clandestini si preferand firme care emit facturi, pe care le-ar putea deduce din veniturile impozabile.

Aplicarea unui impozit pe profit de 16% ar stimula exporturile?

In mod categoric, da. Mai ales, in conditiile in care in ultima perioada exportatorii au suferit un triplu soc. Ma refer, in primul rand, la cresterea de cinci ori a impozitului pe profit in perioada 2000-2004, de la 5 la 25%. De asemenea, exportatorii au fost afectati de intarirea leului cu peste 20% in ultimele doua luni si de explozia internationala a preturilor la energie.

In acest context, o reducere la 16% a impozitului pe profit ar compensa, fie si partial, aceste pierderi si am putea spera la o anumita reducere a deficitului balantei comerciale in 2005.

Care sunt masurile care ar trebui luate de noul Guvern pentru stimularea exporturilor?

Sunt suficiente masurile pe care le-am discutat in perioada pre-electorala si electorala, urmand ca in partea a doua a anului 2005 sa analizam in Consiliul de Export, in functie de efectele masurilor din programul de guvernare, si alte masuri suplimentare din categoria celor pe care le-am negociat cu actualul Guvern, dar la care nu am gasit un raspuns favorabil decat intr-o foarte mica masura.

In primul semestru nu vom avea nici o cerere suplimentara.

Ce deficit comercial estimati pentru anul viitor?

In varianta Codului Fiscal aprobat de vechiul Parlament, deficitul balantei comerciale ar putea ajunge la aproximativ 10 miliarde de euro. In cealalta varianta, a Aliantei DA, dublata de unele masuri favorabile din partea BNR, deficitul ar putea scadea la aproximativ 8 miliarde de euro.