Moneda nationala a pierdut, luni, 678 de unitati in raport cu euro, deprecierea leului fiind rezultatul unui deficit de valuta pe fondul cererii ridicate din partea clientilor bancilor si al amanarii unor operatiuni de vanzare in perspectiva cresterii cursului. "In sedinta valutara de luni, volumele tranzactionate au fost inferioare celor inregistrate in saptamana anterioara.

In piata exista ordine de cumparare, dar detinatorii de valuta asteapta cotatii mai bune. Pe fondul unei lichiditati scazute, ne putem astepta la deprecierea monedei nationale in urmatoarele zile. Probabil ca un euro va atinge, din nou, pragul de 40.000 lei", a declarat agentiei Mediafax dealerul unei banci comerciale. BNR a anuntat, luni, un curs de referinta de 39.

399 lei/euro, cu 678 de unitati peste cel publicat vineri. Dolarul a crescut cu 515 unitati, la 29.120 lei. Dealerii apreciaza ca deprecierea leului va fi sustinuta si de ordinele mai mari pentru cumpararea de valuta din partea marilor importatori, care isi pregatesc, astfel, viitoarele comenzi catre producatori.

"Pe masura ce incaseaza contravaloarea marfurilor distribuite, acestia dau ordine de cumparare de valuta pentru noile comenzi. In plus, se cumpara valuta pentru inchiderea unor credite in euro si dolari", a afirmat dealerul.

De la inceputul lunii decembrie, euro a recuperat diferenta fata de moneda nationala, leul depreciindu-se cu 2,35%, in timp ce cresterea dolarului a fost mai redusa, cursul monedei americane fiind superior cu doar 0,36%.