Arhivele Nationale din Marea Britanie au publicat mai multe documente, pana de curand secrete, referitoare la situatia financiara a fostului suveran Mihai I, la momentul in care a parasit tronul Romaniei, transmite BBC. Potrivit documentelor, cand a parasit Romania, avea doar 500.000 de franci elvetieni (438.608 $).

Regele Mihai s-a refugiat in Marea Britanie dupa abdicare si, conform datelor furnizate publicului de catre Arhivele Nationale din Marea Britanie, i s-ar fi recomandat sa se angajeze pentru a putea sa-si intretina familia. Regele Mihai a ajuns in Marea Britanie fara sa-si fi luat cu el averile, dupa ce, in 1948, comunistii au preluat puterea in Romania.

Churchill intervine

Sase ani mai tarziu, premierul britanic de la acea vreme, Sir Winston Churchill, a primit o scrisoare in care se vorbea despre ingrijorarea privind bunastarea monarhului exilat al Romaniei. "Pacat ca suntem in urma altor tari cand vine vorba de felul in care tratam personalitati de vita regala", se spunea in scrisoare.

Primul-ministru britanic s-a aratat ingrijorat de soarta regelui si a cerut Ministerului de Externe sa-i acorde privilegii diplomatice.

Pilot calificat

Ministrul de externe de atunci a replicat insa ca regele Mihai este pilot calificat si stie multe despre motoarele cu ardere interna si ca ar trebui sa ia in calcul varianta gasirii unei slujbe. Regele Mihai s-a mutat ulterior in Elvetia. Mihai I a abdicat in 1947.