Nemultumiti de majorarea impozitului pe dividende asupra persoanelor fizice, retroactiv, reprezentantii micilor intreprinzatori sint hotariti sa treaca la actiuni in justitie sau chiar la greva fiscala. Ei considera ca masura Guvernului contravine Constitutiei.

Cresterea impozitului pe dividende de la 5 la 10% pentru persoanele fizice din anul fiscal 2004 este o masura ilegala, sustin reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). „Din analizele noastre rezulta ca aceasta hotarire este ilegala, intrucit, potrivit principiilor de drept prevazute in Constitutia Romaniei, legile nu se aplica retroactiv.

De asemenea, conform Codului fiscal, orice masura se adopta la jumatatea fiecarui an, pentru a fi pusa in aplicare anul urmator“, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Efectele

Reprezentantii Consiliului apreciaza ca majorarea impozitului pe dividente si dublarea impozitului pe cifra de afaceri a microintreprinderilor are repercusiuni grave asupra intreprinzatorilor si in special asupra microintreprinderilor, iar relaxarea fiscala se traduce, de fapt, printr-o impovarare a fiscalitatii cu 1%.

„Sint afectati intreprinzatorii care sint asociati unici, care nu au dreptul la salariu, singurul lor venit provenind din dividende. Cresterea la 3% a impozitului pe cifra de afaceri inseamna dublarea impozitarii veniturilor pentru traiul zilnic“, sustine Nicolescu. La ora actuala, in Romania exista in jur de 300.000 de intreprinzatori asociati unici.

Potrivit legii, acestia nu au dreptul sa fie salariati la firmele lor si incaseaza dividende.

Masuri de protest

In cazul in care discutiile pe care reprezentantii CNIPMMR intentioneaza sa le poarte cu ministrul Finantelor, Ionut Popescu si cu ministrul de stat Adriean Videanu nu vor avea efectul scontat, Consiliul intentioneaza sa treaca la actiuni in instanta. Nu este exclusa nici o greva fiscala. „Daca prin discutii nu se rezolva nimic, juristii nostri vor analiza posibilitatea unei actiuni in justitie.

Au existat si propuneri sa nu mai platim darile catre stat“, a anuntat Nicolescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine insa ca nu mai este nimic de facut. „As dori sa accentuez ca taxa de 10% pe dividende a fost introdusa printr-o ordonanta de urgenta in august 2004, iar Parlamentul a adoptat-o in toamna. Nu este o decizie a Guvernului nostru! Dar nu sintem in masura sa o schimbam.

De ce nu a fost contestata atunci cind a fost adoptata?“, a declarat ieri Tariceanu.