Ministerul de Interne va publica pe Internet contractul cu EADS de securizare a frontierei. Termenii vor fi insa renegociati, pentru ca, in forma actuala, granita cu Ucraina ramine descoperita.

Controversatele contracte de miliarde de euro cu EADS si Bechtel nu vor fi anulate, dar conditiile si preturile vor fi renegociate, dupa cum au declarat mai multi oficiali la sfirsitul saptaminii trecute.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus ca doreste clarificarea contractului de securizare a frontierelor incheiat de fostul Guvern cu concernul EADS, urmind sa fie renegociate si clauzele, si pretul.

Blaga s-a aratat nedumerit in legatura cu faptul ca respectivul contract acopera doar judetele de cimpie de pe viitoarea frontiera interna si Marea Neagra, dar nu acopera cea mai dificila zona - granita cu Ucraina. Guvernul va lucra cu EADS, dar „in conditii negociate si la alte preturi decit cele prinse in contract“, a spus Blaga.

Contractul, in valoare de circa un miliard de euro, va fi pus pe Internet pina miercuri.

Ministrul de Interne si liderul PD, Emil Boc, au avut cam acelasi discurs si in ceea ce priveste Autostrada Brasov-Bors, contract atribuit firmei americane Bechtel. Boc a spus ca „Autostrada este un obiectiv important pentru Transilvania, dar pretul trebuie sa fie corect“.

La rindul lui, Blaga a afirmat ca „trebuie verificat intreg contractul privind constructia autostrazii, deoarece si in Romania autostrazile trebuie realizate la preturi corecte, nu de trei-patru ori mai mari decit pretul pe care l-a platit Croatia pentru o autostrada care se face in conditii mult mai rele de relief“.