Ray Charles a cistigat cele mai multe premii Grammy, duminica seara, in cadrul ceremoniei desfasurate la Los Angeles. Discul sau aparut post-mortem, “Genius Loves Company”, a primit opt distinctii, printre care si premiul pentru cel mai bun album al anului.

Jamie Foxx, actorul care il interpreteaza pe Ray Charles in filmul “Ray”, s-a alaturat divei Alicia Keys, duminica seara. Cei doi au interpretat in duet una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Charles, “Georgia on My Mind”.

Memoria idolului american care a revolutionat muzica soul, jazz, rock, country si rythm and blues a dominat editia cu numarul 47 a celor mai importante distinctii ale industriei muzicale americane, premiile Grammy.

Cel mai bun album, cea mai buna piesa

Ray Charles a murit pe 10 iunie 2004, la 73 de ani. Ultimul sau disc, “Genius Loves Company”, a fost desemnat cel mai bun album al anului 2005. Distinctia pentru cea mai buna piesa i-a revenit cintaretei jazz-pop Norah Jones, pentru duetul cu Ray Charles, “Here We Go Again”, de pe acelasi album.

West: Moartea, singura certitudine a vietii

Cel mai emotionant moment al spectacolului a fost insa premierea americanului Kanye West, pentru cel mai bun album rap. West a suferit un grav accident de masina in urma cu doi ani si i-a indemnat pe cei prezenti sa nu uite sa-si traiasca viata pentru ca moartea “este singura ei certitudine”.

Formatia pop-rock Maroon5 a cistigat una dintre cele mai importante distinctii Grammy, premiul pentru cel mai bun debut.

Peste 100 de premii

Recording Academy este organizatia care onoreaza anual industria muzicala mondiala cu premiile Grammy. Infiintata in 1957, academia este alcatuita din muzicieni, producatori si reprezentanti ai caselor de discuri.

In editia cu numarul 47 s-au acordat mai mult de 100 de premii pentru toate genurile de muzica, de la new age, gospel sau rock alternativ, la muzica pentru copii, muzica de film sau compozitii contemporane de muzica clasica.