Dramaturgul american David Mamet, caştigător al premiului Pulitzer, va fi prezentat pentru prima dată publicului roman printr-un spectacol ce va avea premiera joi, la Teatrul Act, "American Buffalo".

Pentru această piesă, care a fost considerată cel mai interesant debut pe Broadway al unui dramaturg american de la Edward Albee - "Cui i-e frică de Virginia Woolf?", Mamet a obţinut premiul criticilor de teatru din New York in 1977.

"American Buffalo" aduce in faţa spectatorilor trei escroci mărunţi: Donny, Bobby şi Teach. Cei trei plănuiesc să jefuiască un colecţionar de monede care cumpărase din magazin un bănuţ vechi cu "cap de bizon"/"American buffalo" (un fel de echivalent numismatic al rarităţilor filatelice romaneşti "cap de bour").

Uşurinţa cu care acesta plătise 90 de dolari pe monedă il pune pe ganduri pe Donny, trezindu-i bănuiala că a fost tras pe sfoară şi dorinţa de a-l jefui pe colecţionar.

Montarea romanească este o iniţiativă a actorului Vlad Zamfirescu. Impreună cu Asociaţia Persona, el a produs acest spectacol, căutand fonduri pentru proiect. Pe scenă ii are ca parteneri pe foştii săi colegi din Universitate Gheorghe Ifrim şi Marius Florea Vizante.

Cei trei actori l-au cooptat in echipă de regizorul Cristi Juncu şi pe scenograful Dan Tiţa. Traducerea este semnată de Bogdan Budeş, care a trebuit să redea in limba romană dialogul special al dramaturgului american, cunoscut chiar sub numele de "Mametspeak" - o combinaţie de limbaj al străzii cu replici intrerupte şi ritm puternic.

Acest discurs aparte i-a adus aprecierea unor critici de specialitate, publicaţia The Village Voice spunand chiar că Mamet are cel mai ascuţit simţ al dialogului in literatura americană de la J.D.Salinger incoace.

Dramaturgul a obţinut premiul Pulitzer pentru "Glengarry Glen Ross" (1982). Printre piesele sale se mai numără "Speed-the-Plow", "Sexual Perversity in Chicago" şi "The Duck Variations". Mamet este, de asemenea, autorul unor scenarii de film precum "House of Games" şi "The Untouchables".

Spectacolul "American Buffalo" inseamnă cea de-a doua premieră a anului pentru Teatrul Act.

După "La ţară" de Martin Crimp, teatrul de pe Calea Victoriei propune tot o montare din dramaturgia contemporană, născută din colaborarea unor organizaţii independente ce vor să ofere teatru şi publicului de 20 sau 30 de ani, care se regăseşte tot mai greu in alegerile teatrelor de repertoriu din Bucureşti.