Livrarile globale de PC-uri vor creste mai lent in 2005, ca urmare a incetinirii ciclului de inlocuire a produselor. Cu toate acestea, cresterea fata de anul trecut va fi de 9%, dupa cum indica Gartner.

Firma de consultanta anticipeaza pentru anul 2005 livrari la nivel global de 199 de milioane de PC-uri, fata de 183 de milioane anul trecut.

In 2005, livrarile la PC-urile mobile sunt cele care vor determina cresterea pietei, inregistrand livrari cu 17,4% mai mari decat in anul 2004, in timp ce livrarile la desktop-uri vor creste cu 6,1%.

Potrivit companiei Gartner, situatia in care livrarile la PC-uri mobile le-au depasit pe cele la desktop-uri dureaza de ceva timp, ca urmare a scaderii preturilor la prima categorie si a identificarii unui segment larg de utilizatori care detin dispozitive mutimedia si wireless extinse.

Pentru recastigarea pozitiei de lider, furnizorii trebuie sa le atribuie functia de hub-uri media digitale, sustine Gartner.

In plus, desi oferta de desktop-uri de pe piata este foarte variata, preturile acestor produse raman ridicate.

Un alt aspect negativ in privinta desktop-urilor se refera la nivelul lor relativ scazut de interoperabilitate cu alte dispozitive media si la aspectul nu foarte atragator in comparatie cu laptopurile sau cu alte dispozitive, sustine Gartner.