191 de firme din zone defavorizate, sterse de la ajutorul de stat

de Lidia Truica     Evenimentul Zilei
Miercuri, 2 martie 2005, 0:00Consiliul Concurentei a constatat ca, desi au beneficiat de ajutor de stat, 91 de firme din zonele defavorizate nu au facut investitii. Alte 100 au primit ajutoare de stat mai mari decit permitea legea. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca, deocamdata, pentru societatile in cauza, s-a luat masura interzicerii acordarii altor ajutoare de stat.

Daca firmele respective vor fi sau nu obligate sa dea si banii inapoi nu se stie inca. “Vom analiza fiecare caz in parte. In general este vorba de sume mici, iar prima masura ce se impunea era sa stopam ajutoarele de stat”, spune Berinde.
Agentii economici din zonele defavorizate au primit, in perioada 2003-2004, ajutoare de stat in valoare de 2.559 de miliarde lei. In urma unei verificari realizate de Consiliul Concurentei, s-a constatat ca pentru realizarea de investitii firmele din aceste zone au primit 1.595 de miliarde lei, si pentru crearea de locuri de munca 20,8 miliarde lei.

De asemenea, societatile din zonele defavorizate au beneficiat de scutiri de la plata taxelor vamale pentru importul de materii in valoare de 870,6 miliarde lei. Acest tip de ajutor de stat nu se mai acorda incepind din 20 februarie 2005. La sumele respective s-au adaugat fonduri nerambursabile in valoare de 72,6 miliarde lei.

Hunedoara nu va mai fi “defavorizata”

Consiliul Concurentei a verificat peste 1.900 agenti economici, beneficiari de ajutoare de stat, cu activitate in zonele defavorizate, avind ca domenii de activitate industria prelucratoare (exploatarea si prelucrarea lemnului, confectii, textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert etc.).

Potrivit raportului Consiliului Concurentei, agentii economici din zonele defavorizate care au beneficiat de ajutoare de stat au realizat investitii in valoare de 24.000 de miliarde lei si au creat 45.000 de locuri de munca. Cele mai multe slujbe au aparut in judetele Maramures (11.254) si Hunedoara (9.123).

Zona defavorizata Hunedoara, unde isi desfasoara activitatea 26 de agenti economici, isi va inceta activitatea, iar societatile respective nu vor mai beneficia de ajutoare de stat.
Desi, conform prevederilor legale, ajutorul de stat sub forma scutirii de impozit pe profit va fi acordat pe toata durata de existenta a zonei defavorizate, faptul ca acesta nu trebuie sa depaseasca nivelul maxim admis va determina reducerea in timp a numarului beneficiarilor de ajutor de stat.

In zonele libere, ajutoare de peste 500 de miliarde lei

In zonele libere, valoarea totala a ajutoarelor de stat constind in scutirea de la plata impozitului pe profit acordate, in perioada 2003-2004, agentilor economici care au realizat investitii de peste 1 milion de euro a fost 175.143 de milioane lei.
Ajutoarele de stat pentru perioada 2003-2004 date agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zonele libere au o valoare totala de 585.075 de milioane lei. Ajutorul sub forma reducerii impozitului pe profit de care au beneficiat pina acum unele societati din zonele libere s-a acordat doar pina la 31 decembrie 2004.

In aceste conditii, 59 de agenti economici nu mai beneficiaza de aceasta facilitate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


85 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by