Dupa ce saptamana trecuta presedintele George W. Bush declara la Praga ca se asteapta ca si la Chisinau sa aiba loc miscari similare celor din Ucraina si Georgia, discurs ce a fost perceput ca un mesaj clar de "mazilire" a presedintelui Voronin, acesta incearca sa intoarca toata aceasta amenintare voalata in avantajul sau.

Astfel, Vladimir Voronin si-a luat inima in dinti si s-a deplasat marti pana in capitala "revolutiei portocalii", Kievul, pentru a-l intalni pe omologul sau Viktor Iuscenko. Merita notat ca noul lider ucrainean a pozat pentru afisele electorale din Republica Moldova alaturi de contracandidatul presedintelui Voronin, Iurie Rosca.

Pozand la randu-i in postura de "revolutionar", Vladimir Voronin a solicitat sprijinul Ucrainei in rezolvarea conflictului inghetat cu Transnistria, ceea ce liderul ucrainean a acceptat partial.

In declaratia de presa comuna, Viktor Iuscenko si-a anuntat disponibilitatea de a intari securitatea la granita cu republica separatista, fara a-i acorda totusi un cec in alb lui Voronin, cu amendamentul ca "va face un joc inteligent intre Transnistria si Federatia Rusa".

In acelasi context electoral, seful statului moldovean a declarat ca, pe zi ce trece, este tot mai convins ca actuala conducere a republicii va reusi sa solutioneze problema transnistreana. Vladimir Voronin a declarat ca problema transnistreana ar putea fi rezolvata impreuna cu conducerea Rusiei "destul de repede si frumos". "Si Putin, si eu stim cum poate fi ea solutionata.

Este nevoie doar de vointa politica dintr-o parte si din cealalta". Liderul de la Chisinau a insistat ca Moldova este dispusa sa ofere Transnistriei prerogative extinse - de la formarea propriului buget pana la steagul si stema proprie, cu conditia ca regiunea sa fie parte componenta a Republicii Moldova.

Pentru a-si demonstra inca o data recenta si convenabila orientare spre Occident, presedintele moldovean a continuat seria intalnirilor "inopinate si urgente" cu liderii regionali "portocalii", abordandu-l si pe presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili.

Ce doi au discutat, - surprinzator! - despre masurile ce trebuie adoptate pentru a lichida tendintele separatiste de pe teritoriul Moldovei si al Georgiei. Presedintele georgian a transmis un mesaj pentru linistirea Rusiei, declarand ca troica Georgia-Ucraina-Moldova nu incearca sa creeze o alianta impotriva Moscovei.

Insa Kremlinul va trebui sa-si retraga trupele de pe teritoriile celor doua state, a subliniat Mihail Saakasvili, masura fiind inclusiv in interesul securitatii Rusiei.

In schimb, Vladimir Voronin a lansat un atac destul de dur la adresa Rusiei, pe care o suspecteaza de "ambitii imperialiste" si ca ar complota pentru a-l ucide (imitand, asadar, tema predilecta a campaniei electorale a lui Viktor Iuscenko).

"Avem informatii ca o serie de forte din Rusia comploteaza in vederea uciderii mele, deoarece nu pot tolera un om care se apropie de rezolvarea problemei transnistrene", a spus acesta.

Distantandu-se diplomatic de lupta electorala moldoveana, Saakasvili a subliniat insa, pentru a exclude asocierea sa cu liderul comunist ca scopul vizitei sale este "transmiterea unui mesaj de sustinere a poporului moldovean in lupta pentru independenta si pentru alegerea europeana".

In acest context, este clar ca presedintele Voronin incearca sa capete tot sprijinul pe care il poate obtine, de vreme ce, o data cu lansarea politicii sale pro-occidentale, pe Moscova nu mai poate conta. Dar crearea unei unitati ideologice cu cele doua state care s-au desprins recent de sub tutela Rusiei - Ucraina si Georgia - este o initiativa cel putin ciudata.

Cu atat mai mult cu cat, in urma cu doua zile, justitia de la Chisinau interzicea manifestatiile de protest dupa alegeri. Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), condus de Iurie Rosca, care adusese de nenumarate ori studentii in strada, solicitase dreptul de a organiza manifestatii in centrul Chisinaului dupa scrutinul din 6 martie.

Curtea de Apel de la Chisinau a respins insa aceasta solicitare, de teama ca manifestatiile ar putea degenera in lupte de strada. In replica, opozitia moldoveana a acuzat autoritatile ca vor incerca sa fraudeze alegerile si a amenintat ca va utiliza scenariul ucrainean pentru a inlatura de la putere Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin.