50.000 de firme sint datoare la bugetul de stat cu 125.000 de miliarde de lei. Pina acum, s-a reusit recuperarea unei parti infime din debit: 63 de miliarde de lei.

125 de mii de miliarde de lei este valoarea totala a sumelor datorate bugetului de stat si a fondurilor pentru asigurari sociale, sanatate si somaj, pentru care s-a declansat procedura de executare silita. Banii sint datorati de peste 50.000 de firme, conform datelor furnizate ieri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Controalele declansate in februarie, care au ajuns inclusiv la citeva posturi de televiziune cu datorii, au vizat 74 de companii mari, care se situau intre primii 300 de debitori. „In timpul efectuarii controalelor de catre inspectorii ANAF, au fost incasate efectiv circa 63 de miliarde de lei si au fost instituite masuri asiguratorii de peste 1.

000 de miliarde lei“, se arata in comunicatul Agentiei. Circa 500 de miliarde de lei reprezinta sechestre pe bunuri, 300 de miliarde au fost obtinute din popriri de conturi si 200 de miliarde, din popriri pe clienti.

ANAF ameninta ca aceste controale se vor intensifica. „Trebuie parcurse, dupa un calendar cit mai strict, etapele legale pentru trecerea neconditionata la executarea silita a debitorilor bugetari, in vederea colectarii sumelor restante (...

) Accelerarea procedurilor de executare silita va fi coroborata cu intensificarea actiunilor de inspectie fiscala, cu accent pe zonele economice puternic expuse evaziunii fiscale“, scrie presedintele ANAF, Sebastian Bodu, in comunicat.