Dupa primele doua partide, Romania si Belarus se afla la egalitate, 1-1

Andrei Pavel a readus egalitatea, scor 1-1, in meciul de Cupa Davis dintre Romania si Belarus, contind pentru primul tur al Grupei Mondiale. “Cneazul” l-a invins, ieri seara, pe Vladimir Voltcikov, cu 6-4, 7-6 (7/2), 7-6 (7/2), dupa ce, in partida de debut a intilnirii, Victor Hanescu cedase in fata lui Max Mirnii, liderul bielorusilor.

In aceste conditii, meciul de dublu programat astazi, de la ora 15.00, capata o importanta si mai mare. Mai mult, Voltcikov s-a accidentat la glezna dreapta si este posibil ca el sa nu poata evolua alaturi de Max Mirnii impotriva cuplului Andrei Pavel-Gabriel Trifu, urmind sa fie inlocuit cu tinarul Alexandr Burii.

• Max Mirnii si-a respectat statutul de favorit, reusind sa treaca ieri de Victor Hanescu, scor 7-6 (8/6), 6-4, 3-6, 6-4, in primul meci al intilnirii de Cupa Davis dintre Romania si Belarus, disputat la Brasov. A fost o lupta intre doi giganti (Hanescu - 1,98 m, Mirnii - 1,95 m) care au lovit cu forta si au facut risipa de energie in tentativa de a-si pune in valoare alonja impresionanta.

Bielorusul a fost mai agresiv, a servit cu peste 200 km/h si a reusit, in final, sa-si impuna jocul bun la fileu.

• La inceput, Hanescu a parut intimidat de renumele adversarului. Sustinut de cei aproximativ 1.600 de spectatori prezenti in Sala Sporturilor din Brasov - printre care Ion Tiriac si Ilie Nastase -, Hanescu si-a revenit treptat.

Desi primisera invitatii, mai multi politicieni, printre care vicepremierii Adriean Videanu si George Copos, dar si fostul ministru de externe Mircea Geoana, nu si-au facut aparitia la meci.

• Max, tenismanul cu alura de luptator din K1, a demonstrat ieri, inca o data, ca isi merita porecla de “Bestia”. El a exercitat o presiune mare asupra lui “Hane”, pe care l-a fortat sa greseasca prin desele veniri la fileu, dar mai ales prin serviciile devastatoare.

• Mirnii, care are si cetatenie americana, a apelat inaintea meciului cu Hanescu, asa cum obisnuieste, la diverse tehnici yoga pentru a se concentra. In schimb, Hanescu a fost foarte nervos din cauza faptului ca i s-a rupt fermoarul la tricoul preferat. Sportivul i-a trimis pe organizatori in oras sa-l repare.

Acestia n-au reusit sa rezolve insa problema decit dupa ce Victor intrase la incalzire, asa ca tenismanul a jucat cu un alt tricou.

• Liderul echipei ex-sovietice, aflat in prezent pe locul 14 in ierarhia ATP, n-a parut decit rareori incomodat de zgura, desi nu agreeaza deloc aceasta suprafata de joc. Astfel, terenul de zgura “asternut” in Sala Sporturilor cu un efort financiar de peste 30.000 de euro nu si-a facut “datoria”.

• Dupa ce Hanescu (numarul 103 in lume) a cistigat setul al treilea, tatal si, totodata, antrenorul lui Mirnii, Nicolai, aproape ca s-a panicat. Fost component al nationalei de volei a URSS, Nicolai, aflat in loja, i-a transmis tot timpul sfaturi capitanului-nejucator Andrei Besonov.

Mirnii senior i-a cerut lui Besonov, la un moment dat, chiar sa-l maseze pe Max pe picioare si sa-i dea pe la nas cu carmol, pentru a-l trezi la realitate. In cele din urma, recomandarile au avut efect, iar “Bestia” a transat disputa in setul al patrulea, aducind primul punct pentru Belarus.

“Vladiator”

• Andrei Pavel a dominat primele doua seturi, oferindu-i putine sanse lui Voltcikov (nr. 157 ATP), poreclit “Vladiator”, fiindca ii place sa urmareasca filmul “Gladiatorul”, ori de cite ori are nevoie sa se mobilizeze. Voltcikov (26 de ani) este singurul tenisman care a reusit, in ultimii 28 de ani, performanta de a accede in semifinalele turneului de la Wimbledon, dupa ce jucase in calificari.

• In setul al treilea al disputei, Voltcikov s-a accidentat destul de serios la glezna dreapta. Bielorusul a solicitat interventia medicului si chiar a dat senzatia ca va abandona. Pavel s-a relaxat, iar Voltcikov a inceput sa joace tot mai bine, cistigind trei game-uri consecutiv si ducind setul in tie-break.

Totusi, este posibil ca staff-ul tehnic al bielorusilor sa nu riste introducerea lui Vladimir pe teren pentru partida de dublu, unde ar trebui sa faca pereche cu Max Mirnii, alaturi de care joaca de 11 ani in Cupa Davis. Mirnii ar putea evolua astfel, in premiera, alaturi de juniorul Alexandr Burii, debutant in echipa nationala.

• Pavel a obtinut aseara a 32-a victorie in Cupa Davis, in cei 14 ani de cind evolueaza in aceasta competitie.

Bataie pe functii la FR Tenis

Astazi, de la ora 9.00, la Brasov este programata Adunarea Generala pentru alegerea noii conduceri a Federatiei Romane de Tenis. Conform noului statut, Consiliul Director va fi format din numai cinci membri, adica presedintele si cei patru vicepresedinti. Pentru functia de presedinte si-au depus candidatura Ilie Nastase si Dumitru Haradau, alesul urmind sa aiba un mandat de patru ani.

In schimb, pentru cele patru posturi de vicepresedinti s-au inscris in cursa 27 de candidati, printre care Florin Segarceanu, capitanul-nejucator al echipei de Cupa Davis, Adrian Marcu, antrenorul nationalei, Dumitru Haradau, Alexe Bardan si Dinu Pescariu. Noul director general al federatiei, functie ocupata in prezent de Haradau, va fi numit de presedintele ales.

Hamutovski umbla cu girofar la masina!

Bielorusul Vasili Hamutovski, portarul echipei de fotbal Steaua, a sosit ieri la Brasov pentru a-si sustine compatriotii. El a primit, din partea oficialilor de la Federatia de Tenis din Belarus, doua invitatii. Initial, reprezentantii bielorusilor nu l-au recunoscut pe “Hamu”, care a trebuit sa se recomande: “Sint portarul nationalei de fotbal a Belarusului!”.

Tatal lui Max Mirnii, Nicolai, mare amator de fotbal, a tinut neaparat sa-l cunoasca pe Hamutovski, venit la sala cu un Jeep, avind numere de Belarus si dotat cu girofar.

“Vineri este ziua noastra libera, asa ca am decis sa vin la tenis. Este normal sa-mi doresc ca Belarusul sa invinga, fiindca inima mea e linga tara. Nu-i cunosc personal pe tenismenii bielorusi, dar i-am urmarit de multe ori la televizor. Simbata voi reveni la Bucuresti, fiindca mai e putin pina la meciul cu Villarreal si trebuie sa ne pregatim foarte bine”, a spus, intr-o romana pocita, Vasili.

Proteste in fata salii

Inainte de partidele din prima zi, citiva fani nemultumiti ca n-au avut posibilitatea sa cumpere bilete au afisat pe gardul din fata Salii Sporturilor un banner: “Asa nu putem sa intram in Europa”.

“Organizatorii au pus in vinzare doar citeva zeci de bilete pentru oamenii de rind. Restul si le-au impartit intre ei”, se plingeau nemultumitii.

"Nu mi-a fost deloc teama ca voi pierde. Nici nu aveam de ce, fiindca tenisul nu e box, ca sa se puna problema de viata sau de moarte. Ideal ar fi fost sa cistig in trei seturi, fiindca as fi fost mai odihnit pentru meciul de dublu. Pina la urma, este bine si asa."

Max Mirnii

"Imi reprosez ca n-am cistigat primul set in tie-break. Mirnii a jucat incredibil de bine in prima parte a meciului. Venirile la fileu m-au deranjat teribil, fiindca mi-au rupt ritmul."

Victor Hanescu