"Traian Basescu a amenintat principalul partid de guvernamant si pe presedintele sau! E inadmisibil!", spunea Ludovic Orban, la ultima sedinta a conducerii PNL. "Ba, ar trebui sa ii pupati picioarele, ca nici unul nu ajungea aici daca nu era Basescu", replica Gheorghe Stefan - Pinalti.

Cele doua pozitii antagonice reflecta starea de deruta din partidul liberal si din coalitia aflata la guvernare.

Intr-o ora si jumatate de vorbiri la postul public de televiziune, presedintele Traian Basescu a reusit sa nauceasca alianta de guvernamant si sa-i puna pe liderii politici, in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, in situatia de a se intreba cata vreme vor mai sta la Palatul Victoria.

Obsesia prezidentiala pentru alegerile anticipate i-a bulversat si mai tare pe liderii celor patru partide din Executiv, care incearca, din rasputeri, sa dea senzatia ca se inteleg si ca guverneaza. Pana si calmul presedinte al UDMR, Marko Bela, si-a iesit din fire la intalnirea de ieri cu colegii sai de coalitie si a cerut ca Basescu sa le explice macar de ce insista pentru scrutinul anticipat.

La fel de revoltati erau si liberalii, si pedistii, mai ales ca, intr-o discutie anterioara la nivel inalt, se convenise ca nimeni sa nu mai ridice chestiunea anticipatelor pana dupa 25 aprilie, cand urmeaza sa se semneze Tratatul de aderare a Romaniei la UE.

Satui pana peste cap de jocul inexplicabil al lui Traian Basescu, liderii PNL, PD, UDMR si PUR au decis sa-si ia inima in dinti si sa urce dealul Cotrocenilor, saptamana viitoare, pentru cuvenitele lamuriri.

Discutia este insa una cu final previzibil: presedintele isi va mentine pozitia, Marko Bela si Dan Voiculescu vor declara ca sunt impotriva anticipatelor, Emil Boc va juca dupa cum ii canta Basescu, iar Calin Popescu-Tariceanu va face in continuare echilibristica intre cele doua tabere si isi va intari reputatia de premier de carton.

Vina pentru actuala situatie confuza nu cade exclusiv asupra presedintelui. Primul-ministru si-a facut un titlu de glorie din relatia sa excelenta "politica si personala" cu seful statului.

Daca lucrurile stau intr-adevar asa, nimic nu il impiedica pe Tariceanu sa ii atraga atentia fostului sau coechipier din campania electorala ca nu joaca fair si ca il pune, in repetate randuri, in posturi delicate. Cel mai recent caz este amenintarea voalata ca va fi schimbat cu "excelentul portdrapel" Theodor Stolojan, in caz de anticipate.

In loc sa riposteze sau macar sa ceara explicatii, Tariceanu a preferat sa spuna ca nu a inteles asta din declaratiile lui Basescu si sa faca analiza semantica pe scriptul interviului dat de presedinte la TVR. Premierul ar fi putut avea raspunsuri pertinente la toate criticile presedintelui.

Mai intai, legislatia referitoare la inasprirea pedepselor pentru evaziunea fiscala are ca termen de adoptare 31 martie, asumat de Guvern prin programul de prioritati legislative trimis Parlamentului si Presedintiei. Traian Basescu avea cunostinta de acest lucru si, cu toate astea, a preferat sa ii certe public pe guvernanti.

Si in cazul celeilalte suparari prezidentiale - mentinerea exceptiilor privind plata datoriilor la bugetul de stat - lucrurile sunt simple. Problema fusese rezolvata in toamna trecuta de catre Mihai Tanasescu, fostul ministru pesedist al Finantelor, care a initiat o ordonanta de abrogare a tuturor exceptiilor de la plata.

Ocupat sa-si gaseasca un loc de fruntas in PSD, Tanasescu nici nu s-a mai sinchisit sa aminteasca acest lucru. Si nici nu avea interes, cata vreme torpilele lansate de presedinte in directia Guvernului sunt de toata frumusetea. Ministrii din PNL si din PD stiau si ei ca, in aceasta chestiune, criticile lui Traian Basescu erau gratuite.

La ordinul lui Tariceanu, ingrijorat ca l-ar putea supara pe seful statului, toata lumea a tacut malc. Cartelile sunt doar pe la colturi. "Presedintele crede ca si cu legile e ca si cum ai conduce un vapor: tragi de carma la stanga, se duce vaporul la stanga; tragi de carma la dreapta, se duce vaporul la dreapta", comenta, ieri, iritat, un ministru pedist, evident, sub protectia anonimatului.

Teama de Basescu si de un eventual scandal guverneaza, de fapt, relatiile dintre cele doua palate. Lucrurile ar putea fi transate barbateste, in spatele usilor inchise, fara ca electoratul sa le afle si sa isi aminteasca de circul din defuncta CDR.

Cata vreme Tariceanu si colegii sai din PD vor continua sa incaseze palme dupa ceafa fara sa scoata un cuvant, papusarul Basescu isi va continua linistit jocul de imagine, cu gandul la un nou mandat prezidential. Iar principalul beneficiar nu este nici macar el, ci PSD, scutit pana si de efortul de a mai juca rolul opozitiei.

Multumita presedintelui, pesedistii isi vad de luptele interne, fara grija ca mai trebuie sa supravegheze Guvernul si fara alte scaderi dramatice in sondaje. Autoproclamat cenzor al Executivului, Traian Basescu pune si el umarul, prin declaratiile si actiunile sale, la erodarea accelerata a puterii.