Manuale scolare de doi bani. Asta vor avea, in toamna, pe banci elevii din scoli si licee. Editorii de carte scolara acuza actuala conducere a Ministerului Educatiei ca nu a facut decit sa continue politica guvernului Nastase, adica sa achizitioneze manuale la preturi mici, dar de o calitate indoielnica.

Ministerul Educatiei a facut publice rezultatele licitatiei pentru manualele scolare care, in toamna, vor ajunge la elevii din clasa a III-a si a X-a. Reprezentantii Asociatiei Editurilor cu profil Pedagogic (AEP) contesta modul in care au fost alese manualele, dar si pregatirea celor care au analizat cartile.

Drept urmare, editorii cer ministerului sa reevalueze ofertele, dar totul sa fie transparent. „Inca din 2001, Ministerul Educatiei a deschis o portita prin care orice SRL de pe strada putea sa vina cu un pret de dumping si sa elimine toate ofertele care au preturi cu 30% mai mari.

Daca in anii trecuti problema era la pret, in acest an, oamenii din acest minister au gasit o smecherie legata si de calitate. La evaluarea pe continut, daca unul dintre evaluatori da un punctaj mic, atunci manualul e exclus din start, aruncat la gunoi, ceilalti evaluatori nici nu se mai uita peste el", spune Mihai Penescu, presedintele AEP.

Un manual cit o legatura de patrunjel

Reprezentantii editurilor sustin ca, dintre toate ofertele, au fost alese manualele cu pretul cel mai mic, dar necalitative. „In 2005, in piata, o legatura de patrunjel costa 10.000 de lei. Va imaginati ca un manual scolar poate costa mai putin, adica 9.

000 de lei? Editorii au fost nevoiti sa scada costul, dar si calitatea manualelor alese de catre minister a scazut uimitor in ultimii ani", concluzioneaza Dana Papadima, directorul Humanitas Educational.

Pentru limba engleza, ministerul nu a ales sa dea elevilor manuale facute de edituri cu traditie in domeniu. „Manualele Macmillan, care au avut un pret mai mare, au fost admise pentru calitate, dar degeaba, erau altele cu preturi mai mici. Dar am avut si un manual cu pret mic care a fost respins pentru calitate.

Lucrurile nu sint foarte curate, cerem sa se faca publice rapoartele de evaluare, sa stim si noi exact unde am gresit", spune Oana Nica, reprezentat al Editurii Macmillan Romania.

Specialisti, dar nu si la manuale

Mai multe manuale ale Editurii Humanitas au fost respinse pe motiv ca nu respectau programa scolara. „Am sunat-o pe autoarea unui manual de istorie, Maria Ochescu. Am intrebat-o daca a respectat programa. Femeia era sa lesine cind a auzit, apoi am aflat ca era una dintre persoanele care s-au aflat in grupul de lucru pentru a intocmi programa respectiva", spune Dana Papadima.

Si un manual de chimie al Editurii All a fost respins pe motiv ca autoarea nu respecta metodica materiei. „Culmea, autoarea, doamna Sanda Fatu, preda la universitate chiar aceasta materie", afirma directorul Editurii All.

Proiectul BM a fost preluat gresit

In 1995, Banca Mondiala (BM) a implementat in Romania un proiect privind manualele alternative. Pretul mediu pe care BM l-a impus la acea data pentru un manual era de 2,5 dolari. „In 2000, BM a inchis proiectul, iar ministerul a preluat modelul si a schimbat ceea ce era esential. Astfel ca in urmatorii ani pretul mediu al unui manual a ajuns la 1,2 dolari, iar acum este undeva la 0,6 dolari.

Oriunde in Europa, preturile manualelor incep de la 3 dolari. La preturile din Romania nu se pot face manuale calitative", spune Mihai Penescu, presedintele Asociatiei Editurilor cu profil Pedagogic.