Dincolo de faptul ca numele invitatilor ramane inca invaluit in mister, organizatorii pastrand inca destul de multe aspecte «sub protectia anonimatului», ca sa glumim putin, avem insa o lunga lista de pelicule ce vor putea fi vazute.

Si, credeti-ne, dupa ceea ce s-a scris despre ele, caci sunt destule care nu au batut inca la «usa» Romaniei, este incurajator! In plus este locul potrivit pentru cei carora le place diversitatea. Lista peliculelor ce vor fi prezentate cuprinde productii din tari precum Coreea - «Oldboy», Spania - «Take My Eyes», Anglia - "Layer Cake" sau SUA - "The Ring Two".

Organizatorii TIFF 2005 arata ca vor alinia pentru sectiunea "Supernova" (sectiune dedicata filmelor multi-premiate in festivaluri internationale pe parcursul anului trecut) pelicule remarcabile.

Intre titlurile romanesti care vor fi vizionate in Festival, pe parcursul celor trei zile dedicate cinematografiei romanesti, se afla si „Moartea Domnului Lazarescu", cel mai recent film al lui Cristi Puiu.

Atractii pentru cinefili

Am putea scrie despre fiecare dintre acestea pagini intregi pe care dumneavoastra nu ati avea timp sa le cititi. In schimb, ne vom limita la cateva detalii care sa va usureze o posibila comparatie.

- «Take my Eyes» este o drama nominalizata la noua premii Goya 2004, castigand sapte dintre acestea.

- «Oldboy», pelicula coreeana regizata de Chan-wook Park despre un barbat care este capturat si, fara nici o explicatie, inchis timp de 15 ani intr-o camera de hotel.

Membrii Juriului de la Cannes 2004, in frunte cu regizorul Quentin Tarantino, au fost atat de impresionati de aceasta poveste incat au aplaudat minute intregi dupa vizionare si, in cele din urma, i-au acordat Marele Premiu al Juriului.

- «Layer Cake» este un film care mizeaza pe talentul actorului britanic Daniel Craig («Craig» si «Road to Perdition») face un rol senzational in pielea unui traficant de cocaina.

- «The Machinist» se recomanda ca un thriller de exceptie, cu un Christian Bale care a slabit 30 kg pentru acest rol. De altfel, ca o paranteza, pare ca Bale s-a specializat pe filme "negre", fiind atras de tot ce inseamna thriller, drama si horror.

Bale joaca rolul unui barbat care isi pierde capacitatea de a dormi, sfarsindu-se pe picioare din aceasta cauza. Pana intelege ca e mai mult decat atat.

Una dintre piesele de rezistenta ale festivalului este o pelicula care a fost asteptata cu infrigurare de toata lumea si a carei reusita a justificat zarva din jurul ei. "The Ring Two" continua horror-ul din 2002, cu Naomi Watts cap de afis si in regia japonezului Hideo Nakata.

Incasarile «marcate» de pelicula au fost remarcabile pentru genul din care face parte, iar discutiile pe marginea ei - mai aprinse chiar decat prima data. In plus, veti avea ocazia sa aflati de ce nu zboara curcanii.

Sau macar sensul figurat al afirmatiei, caci nu se vor aduce pasari in carne si oase, ci doar o banda cu filmul «Lost and Found», format din sase scurt-metraje din care face parte si "Curcanii nu zboara", al lui Cristian Mungiu. Interesant este ca toti cei sase realizatori au primit invitatii de a veni la Cluj.

Doua dintre retrospectivele festivalului vor fi dedicate anul acesta regizorilor Roy Andersson si Alejandro Amenabar (autorul premiatului "Maradentro", castigator al Oscarului pentru «cel mai bun film strain»).

JURIUL

Printre cei care isi vor acorda votul in alegerea celui mai bun film din competitie se numara producatorul britanic Keith Griffiths, actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara si Miroljub Vuckovic, directorul Festivalului de Film de la Belgrad.