Canalul Al-Jazeera a primit noi imagini (fotografice) ale celor trei romani. De data aceasta, ele respecta tipicul terorist: armele tinute ferm si ostaticii inspaimantati isi arata actele de identitate.

Din aceasta imagine lipseste Mohamad Munaf, a carui viata este sub semnul incertitudinii. Separarea de restul grupului constituie un mesaj pe care ne temem sa-l prezentam explicit.

Cum a primit Al-Jazeera caseta?

Aparitia unui nou mesaj redeschide problema transmiterii primei inregistrari video catre Al-Jazeera. A aparut suspiciunea ca teroristii au folosit conexiunea via satelit a unui corespondent de razboi din Irak.

Contactat ieri de ziarul «Gardianul», directorul stirilor de la postul arab de televiziune ne-a declarat ca transmiterea apelului pentru eliberarea jurnalistilor s-a facut la cererea ambasadorului roman la Bagdad

Cine este sursa din Romania?

Si prin fotografiile trimise ieri, cei care ii detin pe colegii nostri demonstreaza ca au o sursa de informatii in Romania. Cel mai probabil, prin telefon mobil sau Internet, ei tin legatura cu o persoana din tara.

In mod normal, SRI ar fi trebuit sa-i monitorizeze pe toti suspectii de legaturi cu terorismul. Daca suntem paziti de profesionisti, la ora aceasta, celula de criza de la Cotroceni stie cine sunt teroristii care ii retin pe ziaristii romani.

Unde e Munaf?

Dupa cum se poate observa, romano-americano-irakianul Mohamad Munaf, nu mai apare in ultima imagine, prezentata de postul Al-Jazeera, alaturi de cei trei jurnalisti romani, sechestrati, de cinci zile, de necunoscuti.

Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian stau in picioare, in fata unui perete gol, paziti de doi arabi, in lipsa lui Mohamad Munaf. Absenta acestuia ridica multe semne de intrebare si da nastere la numeroase ipoteze.

Variantele absentei lui Munaf

Daca ar fi fost impuscat sau decapitat, potrivit tipicului executiilor de pana acum, din Irak, uciderea sa ar fi fost filmata sau fotografiata si difuzata pe internet. Executarea sa ar putea fi un argument pentru lipsa lui Munaf din noua fotografie difuzata de postul arab de televiziune Al-Jazeera.

Cu toate acestea, Munaf ar putea sa traiasca, de vreme ce filmul sau fotografiile ilustrand executia sa nu au fost inca postate pe internet. Poate ca rapitorii au dorit sa ne faca sa credem ca acesta a fost deja omorat, dar toata lumea stie ca executia sa ar fi fost filmata si difuzata.

Este greu si riscant de presupus. Varianta eliberarii sale este imposibila, pentru ca Munaf ar fi contactat imediat autoritatile, rudele sau prietenii. Atunci, unde este arabul?

Ipoteza cutremuratoare

Pe de alta parte, comparand primele imagini difuzate, prezentandu-i pe cei patru stand jos, in fata unor covoare, cu cele difuzate, ieri, se pot vedea multe diferente. Jurnalistii romani tin in mana, fiecare, actele de identitate – pasaportul si legitimatia de serviciu.

E greu sa o spunem, dar trebuie sa precizam ca toti cei executati pana acum, in Irak, si-au tinut in mana actele de identitate. Au fost cateva filme in care cei impuscati sau decapitati nu erau prezentati cu aceste documente, dar, fara nici o exceptie, cei care se autoidentificau, erau ucisi.

Spaima din priviri

In al treilea rand, este enigmatica ordinea cronologica in care au fost luate imaginile. Care sa fi fost facute prima data, cele in care cei patru satu jos sau cele in care apar doar jurnalistii romani? In primele imagini, toti cei patru sunt linistiti, resemnati, ca, de altfel, si alte victime ale teroristilor executate pana acum.

In a doua imagine, cei trei jurnalisti sunt speriati. Daca aceasta din urma a fost facuta dupa filmul cu cei patru rapiti, poate ca spaima este cauzata, fie de disparitia lui Munaf si de ceea ce li s-ar putea intampla in viitor, fie de faptul ca mesajul rostit de Marie Jeanne Ion (cel in care spunea ca rapitorii nu vor bani) nu a fost luat in seama in Romania.