Trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit sambata seara, la varsta de 84 de ani, s-a aflat duminica in palatul apostolic de la Vatican.

Comunitatile catolice din intreaga lume sint in doliu. Practic intreaga crestinatate a transmis condoleante, dar omagii impresionante i-au fost aduse papei si din lumea ne-crestina.

Incepand de luni, trupul Papei se va afla in basilica Sfantul Petru, unde se anticipeaza ca un milion de oameni vor trece pe linga sicriul deschis in urmatoarele trei zile.

Peste 100.000 de oameni s-au adunat duminica in Piata Sfantul Petru din Roma pentru prima liturghie recviem in memoria Papei Ioan Paul al II-lea.

In predica sa, Cardinalul Angelo Sodano, Secretarul de stat al Vaticanului s-a referit la Sfantul parinte numindu-l Ioan Paul cel Mare, un semn ca raposatul Papa este considerat una din marile figuri istorice ale bisericii catolice si chiar un potential viitor sfant.

Cardinalul a citit cuvinte scrise de papa chiar inainte de moarte, pe care ar fi dorit sa le rosteasca el insusi la slujba de duminica.

"In lumea de astazi pare uneori sa domine raul, egoismul si teama, dar Cristos cel Inviat ne daruie iubirea sa, care aduce iertare, reconciliere si speranta.", au fost cuvintele Papei, citite de Cardinalul Sodano.

Duminica, in prima zi a celor noua zile oficiale de doliu, trupul neinsufletit al papei a fost dus in palatul Apostolic de la Vatican, unde membrii Curiei Romane, oficialitatile bisericii, precum si oficialitati politice din Italia au venit sa-i aduca un ultim omagiu.

Cardinalii, dintre care multi sunt vechi prieteni ai papei, s-au rugat linga trupul neinsufletit, in timp ce premierul Berlusconi si alti demnitari asistau in tacere. A fost o trista ceremonie privata.

Luni, trupul papei se va afla in Basilica Sfantul Petru, unde se anticipeaza ca sute de mii de credinciosi vor trece pe linga sicriul deschis in urmatoarele trei zile.

Tot luni, cardinalii se intrunesc pentru a decide ziua funeraliilor.

Vaticanul a dat publicitatii certificatul oficial de deces - cauza mortii fiind o septicemie, urmata de sincopa cardiaca iremediabila.

Comunitatile catolice sunt in doliu

In Polonia sa natala, clopotele au rasunat in toata tara si multi credinciosii au vegheat toata noaptea.

In Italia au fost anuntate trei zile de doliu national, incepand de duminica si o patra, in ziua in care va fi inmormantat

In Brazilia, tara cu cea mai numeroasa populatie catolica din lume a declarat sapte zile de doliu national.

In Filipine, cea mai mare tara catolica din Asia, drapelele sunt coborate in berna pe cladirile guvernamentale. Perioada de doliu va dura de luni pana in ziua inmormantarii papei.

In Cuba comunista au fost declarate trei zile de doliu.

Regret si in lumea necrestina

Printre cei care au oferit condoleante din lumea islamica se numara presedintele Iranului precum si unul dintre inaltii imami din Liban.

In lumea araba si islamica Papa este tinut minte in special ca spijinitor al drepturilor palestinienilor si pentru opozitia sa fata de razboiul din Irak.

Papa a fost apreciat si pentru promovarea dialogului intre diferitele religii.

Premierul israelian Ariel Sharon i-a adus de asemenea un omagiu Papei, spunind ca a contribuit mult la reconcilierea intre crestini si evrei.

Alegerea unui nou papa

Cardinalul sambelan al bisericii romano-catolice, Eduardo Martinez Somalo conduce acum treburile de zi cu zi ale Vaticanului.

Duminca dinineata el a sigilat apartamentele papale, care nu vor fi redeschise decat dupa alegerea unui nou papa.

Inelul papal al lui Ioan Paul al II-lea a fost distrus.

Cei 120 de cardinali, dintre care multi sunt deja la Roma sau sunt in drum spre cetatea eterna, trebuie sa se intruneasca numai tirziu de 20 de zile dupa moartea papei, pentru a alege un succesor.

Luni are loc o prima intrunire, preliminara.

117 cardinali de pe tot cuprinsul globului se vor reuni in Capela Sixtina, unde il vor alege pe succesorul lui Ioan Paul al doilea.

Nimeni nu este considerat favorit la succesiune si probabil va mai trece mult timp pana va exista un Papa de taria convingerilor sale.

Dupa fiecare vot, buletinele de vot sunt arse impreuna cu o substanta chimica, astfel incit fumul este fie alb fie negru.

Fumul poate fi vazut in afara.

Daca votul este decisiv, fumul va fi alb si vor fi rostite cuvintele mult asteptate de credinciosii catolici: "Habemus Papam" ("Avem un Papa").

Aplauze

Miile de oameni adunati in Piata Sfantul Petru au amutit in momentul in care a fost anuntat decesul Papei.

Apoi au inceput sa bata din palme. Este o traditie italieneasca, prin care se arata respect personalitatilor care se sting din viata. Multi au plans, in timp ce altii le rosteau cuvinte de imbarbatare.

Katie Brennan, o studenta la Universitatea Maryland, s-a uitat imprejurul ei, in multime si da glas unui sentiment unanim:

"Toti oamenii care se afla aici, de diferite rase si de diferite religii au venit pentru unul si acelasi motiv - sa-si exprime respectul fata de cineva care a facut enorm pentru omenire".

In Polonia natala

Imediat ce a fost anuntata moartea Papei, mii si mii de persoane au iesit pe strazi, in bataia clopotelor.

La Cracovia, bisericile s-au umplut pana la refuz. Nemaincapand, oamenii s-au adunat in fata palatului arhiepiscopal, post detinut odinioara de Karol Wojtyla.

Fostul presedinte Lech Walesa si totodata fostul lider al Sindicatului Solidaritatea, spune ca fara Ioan Paul al doilea, sfarsitul comunismului ar fi putut surveni mult mai tarziu decat s-a intamplat si cu mult mai multa varsare de sange.