UE ar putea impune vize pentru cetatenii americani, in cazul in care Congresul SUA va cere europenilor sa elibereze pasapoarte cu date biometrice incepind din octombrie.

Comisia Europeana s-a declarat „ingrijorata si dezamagita" de o scrisoare a Congresului american care sugera ca este putin probabil ca acesta sa accepte aminarea acestei proceduri. Potrivit estimarilor Bruxelles-ului, doar 6 din cele 25 de state membre ale UE vor putea indeplini cerintele americane pina la termenul-limita stabilit.

Aceasta ar insemna ca cetatenii din restul Uniunii isi vor pierde dreptul de a calatori fara viza in SUA. In cadrul noilor masuri de securitate adoptate de Statele Unite, UE trebuia initial sa introduca pasapoarte biometrice (cu o fotografie digitala incorporata intr-un microcip) din octombrie 2004, dar SUA au acceptat o aminare de un an.

Acum insa, oficiali din Congres au sugerat ca nu vor mai astepta pina in august 2006, asa cum a cerut comisarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini. Oficialii europeni au avertizat ca, pe baza reciprocitatii, ar putea solicita, la rindul lor, vize americanilor. Cele mai afectate sectoare vor fi cel al afacerilor si cel al turismului.