Slujba de inmormantare a Sfantului Parinte va avea un caracter cu totul special, in memoria visului cel mai de pret al Papei: reunificarea crestinatatii. Astfel, la Vatican se pregateste zilele aceastea de catre Biserica Catolica, impreuna cu cele Ortodoxe, o slujba ortodoxa si catolica in acelasi timp.

Mai multi patriarhi si episcopi ai bisericilor nationale ortodoxe si-au anuntat deja participarea la slujba religioasa de inhumare a Suveranului Pontif. Cardinalii de la Vatican au pus la punct ultimele detalii privind desfasurarea funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea.

Slujba religioasa funerara se va desfasura vineri, la orele 10, in Piata San Pietro, si va fi prezidata de cardinalul Joseph Ratzinger, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei. La ceremonia liturgica vor participa si numerosi patriarhi si episcopi ai Bisericilor Ortodoxe, ca semn al dragostei fratesti si al apropierii de ideea reunificarii crestine dorite atat de mult de Sfantul Parinte.

O liturghie comuna catolica-ortodoxa s-a oficiat si la vizita Patriarhului Teoctist la Vatican, din 2002, atunci cand prima parte a slujbei, Liturghia Cuvantului - si inclusiv "Crezul" -, s-a oficiat conform ritului ortodox, iar cea de-a doua parte a liturghiei s-a oficiat dupa ritul catolic.

Conform surselor noastre de la Vatican, este foarte posibil ca patriarhii ortodocsi care se vor deplasa la Roma vor participa direct la slujba de inmormantare a Papei. Cerand unirea intre catolici si ortodocsi, Papa Ioan Paul al II-lea a relansat la Bucuresti, in 1999, speranta reunificarii crestinismului.

Patriarhii Teoctist, Bartolomeu si Christodulos au confirmat participarea

Romania va fi reprezentata de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care va fi insotit de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, si de IPS Iosif, arhiepiscopul roman pentru Europa Occidentala si Meridionala. Patriarhia ecumenica a Constantinopolului va fi reprezentata de seful ei, Patriarhul Bartolomeu.

Patriarhia Ortodoxa a Greciei va fi reprezentata, de asemenea, de intai-statatorul acesteia, patriarhul Christodulos.

Pana la aceasta ora nu se cunoaste inca daca Bisericile Ortodoxe din Bulgaria si Serbia vor fi reprezentate de patriarhii acestora, fiind biserici apropiate indeobste de pozitia Moscovei, care a respins cu vehementa apropierea de Biserica Catolica.

Cert este ca Biserica Ortodoxa Rusa refuza sa onoreze cum se cuvine memoria Papei Ioan Paul al II-lea, astfel ca ea va fi reprezentata numai de episcopul Chiril si nu de patriarhul Aleksei al II-lea.

Oficierea la funeraliile Papei a unui serviciu religios ecumenic catolic-ortodox poate da un nou imbold eforturilor pentru unificarea crestinismului relansate de Papa Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, atunci cand, prin prima sa vizita intr-o tara ortodoxa, Sfantul Parinte a aprins sperantele crestinilor privind o posibila reunificare intr-o singura Biserica Crestina.

Toti sefii statului roman

Pe de alta parte, de remarcat ca delegatia oficiala a Romaniei va fi compusa din toti fostii presedinti ai Romaniei post-decembriste. Astfel, actualul presedinte Traian Basescu, Emil Constantinescu si Ion Iliescu vor pleca la inmormantarea Papei, alaturi de Regele Mihai I si premierul Calin Popescu Tariceanu.

Dupa ceremonia funerara care este programata sa dureze aproximativ 3 ore, Papa Ioan Paul al II-lea va fi ingropat in grotele de la Vatican, probabil in locul unde se aflau ramasitele pamantesti ale Papei Ioan Paul al XXIII-lea inainte de a fi transferate in biserica San Pietro, dupa sanctificarea din 2000.

Corpul Pontifului nu a fost imbalsamat, la dorinta sa expresa, ci doar "pregatit" prin injectarea unor solutii menite sa impiedice degradarea corpului.

Cinci-sase ore in caldura si inghesuiala

Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea ar putea deveni cel mai mare eveniment desfasurat in Cetatea Eterna. Numai in cursul ultimelor 48 de ore peste 500.000 de persoane, dupa estimarile fortelor de ordine, au asteptat la coada pentru a putea intra in biserica San Pietro, unde a fost depus luni corpul Papei Ioan Paul al II-lea.

Zeci de mii de pelerini si-au petrecut noaptea in saci de dormit sau infasurati in paturi, asteptand redeschiderea portilor bisericii. In medie, se asteapta cinci-sase ore pentru a putea intra in biserica, pelerinii infruntand cu stoicism oboseala, caldura si inghesuiala.

De altfel, in prezent, principala problema cu care se confrunta autoritatile italiene consta in asigurarea securitatii celor aproximativ 200 de delegatii oficiale straine care vor sosi la Roma pentru funeralii. Exista posibilitatea ca spatiul aerian al Romei sa fie inchis de azi pana vineri pentru alte zboruri decat cele oficiale.

Claudia STANILA, Roma, George COMAN