Autoritatile italiene au instalat baterii antiaeriene in centrul Romei pentru a asigura protectia liderilor internationali prezenti la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Intre timp, afluxul interminabil de pelerini a continuat la Bazilica San Pietro, unde a fost depus trupul neinsufletit al Suveranului Pontif, ale carui funeralii au fost programate sa inceapa in dimineata zilei de astazi.

Intreaga retea de canalizare a Romei a fost cercetata pentru depistarea eventualelor dispozitive explozibile. Spatiul aerian al capitalei - inchis incepand cu ziua de ieri - este scanat in permanenta, in timp ce o nava de razboi supravegheaza coasta mediteraneana. Mii de politisti au fost adusi de pe tot teritoriul Italiei.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, nu si-a ascuns ingrijorarea. "Desigur, mi-e intrucatva teama. Este normal sa am o astfel de stare in conditiile actuale", a admis el.

Infruntand frigul, sute de mii de credinciosi au stat la coada cate 12 ore pentru a-i aduce un ultim omagiu Sfantului Parinte. "Nu mi-am imaginat vreo clipa ca va dura atat de mult, insa nu regret ca am venit aici", a declarat un imigrant polonez.

La funeraliile papale si-au anuntat participarea aproape 200 de lideri mondiali - tribut binemeritat pentru Suveranul care a militat pentru pace si unitate mondiala.

Scaunele oficiale au fost deja instalate in Piata San Pietro, iar presedintele american, George W. Bush, va fi asezat alaturi de presedintele Mohammad Khatami al Iranului, una dintre tarile pe care liderul de la Casa Alba a inclus-o in asa-numita "axa a raului".

Lacrimi si acces interzis

Numerosi pelerini au izbucnit in hohote de plans cand au descoperit un cordon de politie ce bloca accesul catre Bazilica San Pietro. "Va implor, la-sati-ma sa trec!", le-a strigat o poloneza in varsta de 21 de ani politistilor care ii impiedicau pe nou-veniti sa se aseze la coada gigantica incolacita in jurul unui Vatican suprasaturat cu oameni. "Suntem polonezi.

Este Suveranul nostru si il adoram. Cum puteti sa faceti o asemenea nedreptate?", a continuat, inecata in lacrimi, Alexandra Kramarczyk. Bazilica si-a inchis portile in cursul serii trecute. Potrivit municipalitatii, aproximativ un milion de oameni nu au reusit sa-l vada ultima oara pe cel mai iubit Suveran Pontif al tuturor timpurilor.

Cinci milioane de oameni!

Prefectul capitalei, Achille Serra, a estimat ca, in total, aproximativ patru milioane de persoane au sosit la Roma dupa moartea Papei. Cifra o depaseste pe cea a populatiei capitalei italiene, care se situeaza la circa trei milioane de locuitori. "Numarul pelerinilor creste constant.

Niciodata nu s-a mai vazut asa ceva", a adaugat el, estimand ca se va ajunge, in final, la ametitoarea cifra de cinci milioane de pelerini.