Parlamentul din Kirghizstan a aprobat demisia presedintelui Askar Akaiev si a fixat pentru 10 iulie alegerile prezidentiale anticipate.

Demisia depusa saptamana trecuta de presedintele refugiat la Moscova a fost acceptata cu 38 de voturi contra doua si cu 20 de abtineri. Askar Akaiev nu mai avea dreptul sa candideze pentru al treilea mandat la alegerile din octombrie.

Printr-o decizie a Legislativului de saptamana trecuta, el si-a pierdut si imunitatea garantata bunurilor personale si afacerilor familiei, ramanand doar cu garantiile de securitate personala in cazul in care ar decide sa se intoarca in tara. Initial, noua putere de la Biskek anuntase organizarea de alegeri anticipate la 26 iunie.

Termenul a fost prelungit cu doua saptamani pentru a da sanse egale tuturor candidatilor, a explicat speakerul parlamentului, Omurbek Tekebaiev.

Kulov e curat

La alegerile din iulie, actualul presedinte interimar Kurmanbek Bakiev il va avea ca principal contracandidat pe actualul ministru de Interne Felix Kulov. Arestat pentru coruptie si abuz de putere de fostul regim si eliberat dupa revolutia din martie, el a fost absolvit de acuzatii prin decret al Curtii Supreme.

Responsabilii Organizatiei pentru Securitate si Coperare in Europa au avertizat asupra climatului nesigur pentru organizarea de alegeri in republica central-asiatica. Pentru a intari aceste avertismente, un apropiat al lui Kulov a fost impuscat in cap in resedinta sa din Biskek in noaptea de duminica spre luni.

Ussen Kudaiberghenov, condamnat si el la inchisoare pentru deturnare de fonduri, conducea ancheta pentru identificarea autorilor actelor de vandalism de dupa rasturnarea regimului Akaiev, aminteste Agentia France Presse.