Procurorul general, Ilie Botos, a anuntat vineri ca procurorii vor redeschide toate dosarele afaceristilor de origine araba pe care in ultimii zece ani s-a dat solutia de neincepere a urmarii penale. Botos a anuntat ca vor fi luati la puricat si magistratii care au instrumentat aceste dosare.

Lista afaceristilor de origine araba suspectati de afaceri dubioase in Romania este extrem de lunga, cele mai sonore nume fiind Kamel Kader, Zaher Iskandarani, fratii Nasser si Omar Hayssam. Toti acestia au prosperat si au facut averi fabuloase de pe urma afacerilor cu statul, a contrabandei sau a tepelor trase atit statului, cit si unor firme particulare.

Presa a relatat de nenumarate ori afacerile murdare ale zecilor de afaceristi arabi, dar autoritatile nu au reusit, decit cu putine exceptii, sa le dovedeasca. Sute de dosare privindu-i pe acesti oameni de afaceri au primit rezolutia de neincepere a urmaririi penale, iar oamenii de afaceri arabi au continuat sa-si sporeasca averile si influenta.

Pasivitatea autoritatilor fata de firmele oamenilor de afaceri arabi a fost denuntata in presa, dar abia acum Parchetul general a decis revizuirea tuturor dosarelor. Mai mult, procurorul general a anuntat ca vor fi cercetati chiar si magistratii care au tergiversat cercetarile sau le-au oferit protectie acestor afaceristi.

Aceasta avalansa de cercetari vine dupa ce presa a reluat relatarile despre zecile de afaceristi de origine araba care au eludat legea, dar are legatura si cu rapirea ziaristilor romani in Irak. Legatura se numeste Omar Hayssam, acuzat vineri oficial de procurori de legaturi cu retele teroriste.

Pe linga acest cap de acuzare, Hayssam se mai face responsabil, in opinia procurorilor, de evaziune fiscala de ordinul milioanelor de dolari, iar modul de organizare a afacerilor sale este asemanator cu cel al altor afaceristi dubiosi, care acum sint in libertate.