Un important lider religios siit libanez, seicul Mohammed Hussein Fadlallah, a facut apel, sambata, la eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, anunta Realitatea TV, citand agentiile internationale de presa. Seicul, foarte respectat in intreaga lumea araba, este si liderul spiritual al miscarii Hezbollah.

Potrivit publicatiei Time (1996), Fadlallah a criticat constant politica SUA si a Israelului in timpul razboiului civil din Liban. Un interviu Worldpress.org publicat anul trecut, il prezinta pe Fadlallah drept un critic la fel de dur al politicii SUA in razboiul impotriva terorismului de dupa 11 septembrie 2001.

Stire Realitatea TV,

Seicul, foarte respectat in intreaga lumea araba, este si liderul spiritual al miscarii Hezbollah. Seicul Mohammed Hussein Fadlallah a facut apel la rapitori sa ii elibereze pe cei trei ziaristi romani, luati ostatici in Irak, fara sa ceara recompense politice sau financiare.

Intr-un comunicat difuzat de marile agentii de presa, seicul, care are multi sustinatori si printre siitii din afara granitelor Libanului, apreciaza ca gruparile care iau prizonieri incalca cele mai importante valori ale islamului si actioneaza in ignoranta.

Apelul este cu atit mai important cu cit seicul Mohammed Hussein Fadlallah are o mare influenta in intreaga lume araba si in sinul islamului. Nascut la Najaf, in Irak, seicul, in virsta de 70 de ani, are relatii bune cu toti liderii religiosi din aceasta tara si este seful spiritual al Hezbollah.

Chiar daca miscarea integrista este plasata de Statele Unite pe lista organizatiilor teroriste, seicul spune ca este o grupare de rezistenta, care lupta pentru libertatea poporului libanez si eliberarea teritoriilor din sudul tarii de sub ocupatia israeliana.

In opinia sa activitatile Hezbollah sunt defensive si fac parte din razboiul sfint prevazut de islam. Apelul sau vine la trei zile de la vizita ambasadorului Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, la sediul Asociatiei Clericilor Musulmani din Irak, organism aflat in contact cu toti liderii comunitatilor musulmane.

Ambasadorul roman a fost insotit de alte trei persoane, posibili negociatori arabi in criza jurnalistilor rapiti. La Asociatia Clericilor Musulmani au apelat majoritatea delegatiilor din statele ai caror cetateni au fost rapiti sau dati disparuti in Irak.