Centrala electrotermica (CET) Govora va administra Uzinele Sodice (USG) din localitate, societate operata pina acum de firma Begacom, a controversatilor oameni de afaceri timisoreni Marius si Emil Cristescu. „Vineri au fost revocati membrii Consiliului de Administratie. S-a numit un administrator special care va convoca, pe 6 sau 8 mai, Adunarea Generala a Actionarilor.

Noi si AVAS vom avea majoritatea", ne-a spus ieri directorul general al CET, Mihai Balan. Centrala, detinuta de Consiliul Judetean Vilcea, detine 49,8% dintre actiunile USG, in urma conversiei in actiuni a unor datorii ale uzinei catre CET de 426 de miliarde de lei. AVAS mai detine 2,86% si, potrivit lui Balan, s-a alaturat centralei in administrarea uzinei.

Astfel, CET si AVAS vor detine 52,6% din capitalul USG. Potrivit lui Balan, CET isi va vinde actiunile daca AVAS va gasi un cumparator pentru ele.

Begacom, cea care a cumparat pachetul majoritar al uzinei de la fosta APAPS, mai are 40% dintre actiuni, dar are sanse sa le piarda si pe acestea si, in plus, sa mai dea si ceva bani. AVAS a anuntat ca va cere, pe cale juridica, desfiintarea contractului de privatizare a societatii, cu solicitarea de daune-interese, pentru ca Begacom ar fi incalcat mai multe prevederi.

Potrivit lui Balan, uzina este oprita si are datorii de 300 de miliarde catre CET, 29 de miliarde catre Distrigaz si 350 de miliarde catre BCR.