Presedintele Traian Basescu continua sa-si afirme preferinta pentru o alianta stransa de securitate cu Statele Unite si Marea Britanie, dupa cum rezulta si din interviul publicat marti de ziarul Financial Times.

Basescu avertizeaza Franta sa inceteze sa mai dea lectii Romaniei in privinta legaturilor sale stranse cu Londra si Washingtonul, pe fundalul pregatirilor in vederea semnarii Tratatului de aderare.

Traian Basescu afirma ca doreste construirea unei relatii speciale cu Statele Unite si Marea Britanie, in scopul imbunatatirii securitatii in bazinul Marii Negre, si de asemenea afirma ca se aliniaza la politicile economice liberale promovate de guvernul de la Londra.

Pozitia adoptata de Traian Basescu a infuriat Parisul, care sprijina in cea mai mare masura Romania in cadrul Uniunii Europene si ar putea exacerba temerile aparute in Franta, ca aceasta si-ar putea pierde influenta in interiorul unei Uniuni Europene extinse.

"In mod traditional am colaborat cu Londra si Washingtonul, cel mai recent prin trimiterea de trupe in Irak", spune presedintele Basescu, care se declara nemultumit de criticarea, de catre Franta, a acestei decizii.

El afirma ca presedintele Jacques Chirac a jignit tarile candidate in 2003, cand le-a spus sa-si tina gura in chestiunea Irakului si ca ministrul de externe francez Michel Barnier a impins si mai departe insulta atunci cand a afirmat, recent, ca Traian Basescu nu ar avea "un reflex european". "Romania este o tara care se respecta.

Franta este unul din principalii nostri sustinatori, dar nu ne plac acest gen de declaratii", spune presedintele Romaniei.

Intrebat ce model economic prefera, seful statului afirma ca este unul "liberalizat intr-o mai mare masura". "Vrem ca statul sa aiba o implicare minima in economie", subliniaza presedintele Romaniei.

Problemele create de vechea guvernare staruie

Intr-un interviu separat, premierul Calin Popescu Tariceanu admite ca este ingrijorat de posibilitatea ca electoratul francez sa respinga Tratatul constitutional, ceea ce ar provoca o criza in Uniunea Europeana.

Premierul roman este insa incredintat ca Romania va putea adera la Uniune in 2007, si ca va reusi pana atunci sa puna in aplicare reformele cerute de institutiile de la Bruxelles.

Problemele cu care confrunta actualul guvern sunt scoase in evidenta si intr-un alt articol aparut in Financial Times, care afirma ca tratamentul acordat investitorilor straini sub fostul guvern Adrian Nastase ar putea afecta planul economic convenit convenit cu institutiile de la Bruxelles.

Este amintit in primul rand procesul intentat de firma americana Noble Ventures, a carui solutionare se asteapta in curand, in legatura cu combinatul de oteluri de la Resita, dar si cazuri similare, in care sunt implicati alti investitori.