Congresul PSD hotaraste, joi, drumul pe care va merge principalul partid de opozitie in urmatorii doi ani. In timp ce competitia intre cei care vor o schimbare radicala in interiorul partidului si conservatori este tot mai evidenta, delegatii la congres vor avea de unde alege, intrucat candidaturile pentru functiile de conducere au atins un numar record.

Pozitia liderilor PSD in timpul dezbaterilor

Ion Iliescu: S-a deschis apetitul pentru o competitie democratica

Senatorul Ion Iliescu este candidatul creditat cu cele mai mari sanse la sefia partidului. El a afirmat ca s-a intors in partid nu doar pentru ca i s-a adresat aceasta invitatie la Congresul din 2004, ci pentru ca a considerat ca are o datorie morala, apreciind, totodata, ca poate fi un factor de "coagulare" in PSD.

Mircea Geoana: Voi vota pentru schimbare

Principalul contracandidat al lui Ion Iliescu este Mircea Geona. El a subliniat ca PSD are legaturi cu trecutul comunist, si tocmai de aceea se impune o schimbare radicala.

Daca delegatii la Congres vor hotari infiintarea prin statut a functiei de presedinte executiv, atunci ei vor trebui sa aleaga intre Adrian Nastase si Sorin Oprescu.

Adrian Nastasea apreciat acest lucru ca un semn de acceptare a unei competitii colegiale, ceea ce va face ca echipa de conducere a PSD sa fie si mai valoroasa.

Sorin Oprescu este de parere ca are sanse egale cu cele ale actualului lider al PSD. El s-a pronuntat pentru o schimbare, exprimandu-si convingerea ca este momentul oportun pentru asa ceva.

Functia de secretar general este ravnita si ea de mai multi candidati: Miron Mitrea, Vasile Gherasim, Ecaterina Andronescu, Francisc Tabay si cel mai tanar dintre acestia, Victor Ponta, liderul tinerilor social-democrati.

Victor Ponta si-a exprimat speranta ca toti colegii de partid sa aleaga ce cred ei ca e mai bine, fara a tine cont de ceea ce le spun liderii nostri PSD.