Pozitia reprezentantilor partidelor parlamentare fata de retragerea trupelor romanesti din Irak nu este unitara.

PSD. "Trupele noastre nu sunt de ocupatie, ci care participa la eforturile de stabilizare a situatiei politice. Este adevarat ca procesul de instaurare a democratiei decurge foarte greu, dar ar trebui in acest moment sa aratam ca exista totusi si o preocupare pentru discutarea unui calendar al retragerii", a declarat presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase.

In context, presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat ca partidul se pronunta in favoarea discutarii unui calendar al retragerii trupelor romanesti din Irak.

PNL-PD. "PNL recomanda tuturor retinere, prudenta, intelepciune si discutii intr-un cadru foarte restrans pentru a permite autoritatilor sa faca ceea ce trebuie. Nu cred ca este cazul sa ne grabim sa avem aceste discutii la nivelul Coalitiei atata timp cat institutia care si-a asumat raspunderea negocierii eliberarii jurnalistilor, Presedintia, nu a luat o decizie in acest sens.

Este bine sa asteptam o invitatie din partea acesteia sau o consultare. Deocamdata nu exista nici un demers in acest sens si nici nu cred ca e cazul sa exageram lucrurile", ne-a declarat deputatul Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL. Liderul interimar al PD, Emil Boc, a refuzat sa declare care este pozitia partidului sau daca va discuta despre retragerea trupelor romanesti din Irak.

"Singurul lucru pe care vi-l pot declara in acest moment este ca autoritatile romane fac tot ce este in putinta pentru ca jurnalistii romani sa fie adusi teferi acasa si in viata. Alte declaratii nu mai facem", a fost singurul comentariu a lui Emil Boc.

PUR. "Retragerea trupelor romanesti din Irak a fost prima si cea mai de temut ipoteza de revendicare care a fost luata in calcul atunci cand s-a petrecut rapirea jurnalistilor.

Nu trebuie sa mai subliniez dificultatea unui raspuns la revendicarile gruparii teroriste, decizie de care atarna pe de o parte, vietile unor cetateni romani, iar, pe de alta parte, o dimensiune importanta a politicii externe a Romaniei. Tocmai de aceea, cred ca decizia apartine celor care s-au constituit in celula de criza.

Din punctul nostru de vedere, ca Partid Umanist, vom propune colegilor de coalitie, la primul Consiliu National de Coordonare, retragerea imediata a trupelor romanesti din Irak. Credem ca propunerea noastra are suportul populatiei, lucru de care trebuie sa tina cont toate guvernele ajunse la putere", a declarat Dan Voiculescu, presedintele PUR.

UDMR. "Institutiile abilitate trebuie sa faca eforturi solidare si maxime pentru a-i vedea din nou acasa pe ziaristi. Pe de alta parte, nu putem ceda unui astfel de santaj, fiindca in general nu putem fi de acord cu o astfel de abordare. In acest moment, nu cred ca ar trebui sa avem o disputa politica pe aceasta tema.

Si politicienii trebuie sa fie solidari in incercarea de a-i aduce pe jurnalisti acasa", ne-a declarat liderul UDMR, Marko Bela.

PPRM. "Daca cele care au fost afirmate sunt reale, ne aflam in fata unui caz deosebit de dramatic si in aceste conditii nu trebuie sovait nici o clipa. Nici un pret nu este prea mare de platit pentru o viata de om. Cu atat mai mult o participare cvasisimbolica la o cvasiidee care nu ne intereseaza in mod direct.

Vietile romanilor trebuie salvate cu orice pret", a declarat vicepresedintele PPRM, Lucian Bolcas. (Lavinia Dimancea, Gabriela Antoniu, Arthur Suciu)