Judetul Timis, zona cel mai puternic lovita de inundatii, a beneficiat de cele mai mari sume in ultimii doi ani pentru lucrari care ar fi trebuit sa preintimpine calamitatile.

Judetele Timis si Caras-Severin au avut alocate cele mai mari sume pentru construirea sau reabilitarea unor diguri impotriva inundatiilor, potrivit lui Olga Lefter, inginer la Ministerul Mediului.

Culmea, una dintre zonele cele mai afectate de revarsarea apelor din judetul Timis a beneficiat de un proiect pentru care autoritatile au cheltuit 620 de miliarde de lei. Valoarea totala a lucrarilor impotriva inundatiilor a fost de aproximativ 900 de miliarde de lei in judetul Timis.

Nici apele din judetul Caras-Severin nu au dus lipsa de lucrari de amenajare si reabilitare de diguri pentru prevenirea inundatiilor. Judetul, care a beneficiat de 500 de miliarde de lei, este pe locul al doilea in topul zonelor afectate de inundatii. Potrivit specialistilor, cauza principala a acestui fenomen o reprezinta calcularea gresita a cotelor maxime pe care le pot atinge riurile.

„Nu ne asteptam la o crestere asa de mare a cotei apelor din aceasta zona", spune Olga Lefter.

Indiguiri facute la intimplare

Desi o comisie a Uniunii Europene a avertizat acum doi ani ca zona de vest a tarii este cea mai predispusa la astfel de situatii, nimeni nu a luat masuri serioase. Un exemplu este amenajarea riului Birza. „Amenajarile s-au facut pe malul sting, dar revarsarea s-a produs acum pe malul drept", spune Olga Lefter.

In plus, barajele de pe riuri au fost facute din pamint, care au fost luate usor de ape, si nu din beton.

Fostul director al Administratiei Nationale a Apelor, Ovidiu Gabor, spune insa ca investitiile s-au facut conform unui calendar bine stabilit, pe baza unui studiu care a demonstrat ca zonele unde s-a investit erau prioritare. „Nu ne asteptam ca riurile sa depaseasca cota maxima tocmai in zonele unde s-au facut investitii", afirma purtatorul de cuvint al Prefecturii Timis.

Inca doua zile

Pericolul nu a trecut. Institutul de Prognoza Meteo a anuntat inca doua zile de ploi si topire a zapezilor, ceea ce va duce la cresterea cotelor apelor. Cele mai afectate vor fi riurile Viseu, Iza, Tur, Crisurile, Bega si Timis. Pagubele estimate pina la ora actuala se ridica numai in judetul Caras Severin la 800 de miliarde de lei, potrivit Rompres.

In Timis, cel mai puternic afectat, nu se pot stabili inca pagubele, jumatate din judet fiind inca sub ape.

Inundatiile au ajuns si la sirbi

Apa revarsata din riul Timis a provocat pagube si dincolo de granita Romaniei. Intre Romania si autoritatile din Serbia s-a creat o stare tensionata, dupa ce doua localitati sirbesti au fost acoperite de apa venita pe cimp. Initial sirbii au crezut ca vina pentru inundatii o poarta autoritatile romane, care ar fi deversat un baraj in amonte.

Autoritatile din Serbia s-au aratat dispuse sa ofere sprijin pentru remedierea situatiei.

Primii vinovati

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat la Timisoara ca exista reprezentanti ai autoritatilor romane care poarta raspunderea pentru inundatii. El a acuzat Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) ca au cheltuit banii publici in alte parti, in loc sa realizeze canalizari si irigatii.

Ministrul a facut referire la vilele construite de SNIF si ANIF pe muntele Semenic. Flutur a mai spus ca prioritar pentru Apele Romane este sa se refaca digurile.