Autoritatile romane au avut, inca de dinainte de Paste, posibilitatea sa utilizeze motopompe pentru evacuarea apei din zonele inundate, dar oferta venita din partea firmei AVERSA SA a ramas fara raspuns. "Firma are disponibile 15 pompe, pe care le-ar fi putut trimite in sud-vestul tarii. Totul s-ar fi facut gratis. Avem echipa completa, iar in doua zile puteau fi folosite.

Mai mult, au o capacitate de zece ori mai mare decat cele ale ungurilor", ne-a declarat Gheorghe Matei, directorul general la AVERSA SA. Prima oferta facuta de firma a fost trimisa pe 29 aprilie catre Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si Consiliul Judetean Timis.

Pe 3 mai a fost expediata o alta oferta catre Secretariatul General al Guvernului, care, la randul ei, a fost trecuta cu vederea. "Doar acum cateva zile am fost sunat de catre vicepremierul Gheorghe Seculici, care m-a intrebat in legatura cu disponibilitatea motopompelor. I-am spus ca noi avem pompe terminate, pe care nu le-am livrat catre beneficiar, in ideea de a le trimite in zonele inundate.

Transportul dureaza o zi, iar instalarea o zi si o noapte. Avem si specialistii necesari, iar in trei, patru zile am fi scos toata apa. Mai mult, costurile utilizarii ar fi fost mult mai mici. Nu stiu de ce nu au acceptat oferta noastra. Probabil nu au avut cunostinta de aceste lucruri", ne-a mai spus Gheorghe Matei.

Conform informatiilor vehiculate in presa, fiecare utilaj adus din Ungaria este insotit de 15-25 de specialisti si numai cazarea costa 40 de euro pe noapte de persoana. Motopompele construite de AVERSA au mai fost utilizate si la inundatiile din anul 2000, precum si anul trecut la Bacau si Comanesti.

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a negat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca ar fi primit vreo solicitare de ajutor din partea vreunei firme romanesti. "Nu exista oferte din tara pentru pompe de asemenea capacitate, si in aceste conditii am apelat la ajutorul colegilor unguri. Cand fac aceste afirmatii ma bazez pe ajutorul colegilor hidrologi.

Cele aduse din Ungaria au o capacitate de zece ori mai mare", a declarat Sulfina Barbu.