Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a solicitat Parchetului si Politiei anchetarea penala a directorilor de la societatile de imbunatatiri funciare din Banat, pentru lucrari executate doar pe hartie si platite in avans. Flutur a constatat ca in anul 2004 nu a fost facuta nici o lucrare de decolmatare a canalelor, identificand, astfel, una dintre cauzele principale ale inundatiilor din Banat.

Intr-o nota de control, intocmita de inspectorii ministerului, sunt acuzati Valentin Apostol, directorul general al Societatii Nationale de imbunatatiri funciare (SNIF), Victor Toma, director economic, Ilie Anderca, fost director general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, acum director economic al aceleiasi agentii, Maria Mirciov, fost director economic, si multi altii.

Au fost gasite situatii hilare de genul: o firma cu capital strain de 42 de dolari a fost desemnata sa faca lucrari de proiectare pentru Imbunatatiri Funciare in judetul Timis. Le-a facut doar pe hartie, dar a fost platita in avans. O alta firma, unde unic actionar este un angajat al SNIF, tot pe hartie, a carat peste 17.000 metri cub de pamant pe distante de 50 de kilometri.

In timp ce apele acopereau case si pamanturi, iar sinistratii nu primeau ajutor, conducerile si salariatii de la SNIF si ANIF plecau de la serviciu la ora 15,30 fix. Ei si-au respectat programul chiar si atunci cand inspectorii ministrului Flutur se aflau acolo, in control. Adica, au plecat acasa la 15,30 fix.

Surse din minister ne-au declarat ca aceia vizati de nota de control sunt protejatii fostului ministru PSD al Agriculturii, Ilie Sarbu, de loc din Timisoara. In cazul in care directorii gasiti vinovati vor fi demisi, ei il vor da in judecata pe ministrul Flutur, sustin aceleasi surse.

Actualul ministru are, insa, de partea sa o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care, spre exemplu, doi dintre directorii incriminati sunt pusi sa plateasca depasirile de cheltuieli de la SNIF Timis.

Un alt posibil efect al notei de control este demisia directorului Apelor Romane Banat, Ion Amza, anuntata ieri. Oficial, el a declarat ca a decis sa renunte la functie din motive personale.

Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca Romania va beneficia de banii din fondul european Solidaritatea pentru calamitati naturale deoarece a depasit cota peste care se acorda despagubiri. Guvernul a comunicat ca s-au inregistrat pagube in valoare de 400 de milioane de euro, baremul UE fiind de 300 de milioane de euro.