"Hackerii au renuntat sa faca demonstratii si s-au orientat catre atacurile care aduc bani, dovada ca se inmultesc semnificativ cazurile de phishing (incercarea de a obtine prin inselatorie informatii personale de genul parolelor si codurilor bancare) si atacuri virtuale bancare", a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Bogdan Dumitru spune ca s-au imbunatatit semnificativ tehnicile de inginerie sociala in ceea ce priveste aplicatiile de tip mass mailer, ceea ce a condus la succesul acestor virusi.

Topul primelor patru luni ale anului arata ca in 2005 va scadea procentul aplicatiilor de tip mass mailer (virusi care se raspandesc prin e-mail) si va creste numarul aplicatiilor de genul viermi de internet, spyware, adware, backdoor, phishing.

Mai mult, in primul trimestru al lui 2005 s-au inregistrat cu 50 la suta mai multi virusi decat in aceeasi perioada a anului trecut.

NetskyP ramane pe primul loc cu aproximativ 10 la suta din numarul total al infectarilor, dar a scazut fata de anul trecut cu aproximativ 30 de procente.

Divizia de securitate a datelor BitDefender din cadrul companiei Softwin anunta continuarea raspandirii rapide a virusului NetskyP si in primele patru luni ale anului 2005.

Virusii de top ai anului 2004 se mentin si in prima parte a anului curent, cu toate ca si in 2005 au aparut virusi cu potential mare de raspandire precum Kelvir si Mytob.

Anul 2005 a avut si o premiera: Antiman, virusul romanesc antimanele, primul care a inregistrat o raspandire larga in Romania si care in zilele de apogeu ajunsese sa infecteze aproximativ 100 de calculatoare pe ora.