Contribuabilii nu vor depune anumite declaratii fiscale in caz de inactivitate temporara, pe o perioada cuprinsa intre unu si trei ani consecutivi, si daca au obtinut venituri scutite de la plata impozitului, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor prin care se defineste procedura privind regimul de declarare derogatoriu.

Sunt supuse regimului derogatoriu declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, decontul de taxa pe valoarea adaugata, declaratia privind impozitul pe profit, decontul privind accizele si decontul privind impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna.

Pe perioada aplicarii regimului derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii acestor declaratii, cu exceptia anilor fiscali cuprinsi partial in acest interval. Contribuabilii vor putea solicita aplicarea regimului de declarare derogatoriu la organul fiscal in a carui raza teritoriala au domiciliul fiscal, prin depunerea unei cereri.

Platitorii de taxe si impozite trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii pentru a beneficia de acest regim.

Astfel, acestia nu trebuie sa aiba, la data aprobarii cererii, obligatii fiscale restante catre bugetul general consolidat, nu trebuie sa deruleze nici un fel de activitate, nu obtin venituri, nu au personal angajat si nu platesc venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului.

De asemenea, nu trebuie sa existe o cerere de rambursare sau de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor, in curs de solutionare si nici nu trebuie sa fie in derulare un control fiscal la contribuabilul care solicita acest regim.

Organul fiscal va solutiona cererea in termen de 30 de zile de la data depunerii si va comunica in scris platitorului atat perioada pentru care regimul derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care a fost aprobat. Aprobarea cererii va fi conditionata de indeplinirea obligatiilor rezultate din evidenta fiscala a platitorului.

Regimul de declarare derogatoriu isi inceteaza valabilitatea la data aprobata sau incepand cu luna in care nu mai sunt indeplinite conditiile.

Contribuabilii aflati in regim de declarare derogatoriu nu vor fi inclusi in evidenta speciala a contribuabililor, in schimb, cei inclusi in aceasta evidenta pot solicita regim derogatoriu.

Vor fi trecuti intr-o evidenta speciala, parte componenta a Registrului contribuabililor, persoanele juridice sau entitatile fara personalitate juridica care, in decurs de 12 luni consecutive, nu si-au depus declaratiile fiscale si situatiile financiare, nu au efectuat plati si nici nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale.

Acest aspect este prevazut in procedura privind inscrierea contribuabililor in evidenta speciala, proiect de ordin al ministrului Finantelor.

Avand in vedere situatia fiscala a contribuabililor din evidenta speciala, distribuirea catre acestia a formularelor tipizate cu regim special prezinta un risc fiscal ridicat din punctul de vedere al evaziunii fiscale, motiv pentru care nu pot comanda si nu pot ridica aceste documente.

Dupa clarificarea situatiei fiscale, respectiv daca pentru perioada in care au figurat in evidenta speciala contribuabilii si-au indeplinit toate obligatiile de declarare si plata restante sau li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare, vor fi scosi din evidenta speciala incepand cu data la care aceste conditii au fost indeplinite. Evidenta speciala se actualizeaza lunar.