„Daca nimeni nu poate spune ce s-a schimbat dupa aderarea la Uniunea Europeana, inseamna ca aceasta a avut succes" s-a exprimat, oarecum paradoxal, Tadeusz Kolodziej, profesor la Universitatea din Varsovia si presedintele Asociatiei Poloneze de Studii ale Integrarii Europene, la conferinta „Polonia, la un an de la aderarea la Uniunea

Europeana" organizata de Institutul European din Romania, luni, 30 mai. Ideea din spatele acestei afirmatii este aceea ca transformarea trebuie sa aiba loc la un nivel profund si sa fie insotita de stabilitate la nivel perceptibil.

„Cu cat pregatirile pentru aderare au fost mai eficiente, cu atat variatiile pe plan politic, economic si social vor fi mai reduse dupa momentul respectiv. Statutul de membru al UE reprezinta o transformare de substanta, pe termen lung, nu un miracol sau un dezastru peste noapte."

Realizind o analiza succinta a situatiei Poloniei in acest prim an al perioadei de post-aderare, Kolodziej a adus in discutie fenomene precum cresterea exporturilor de produse alimentare, apreciate in Europa ca fiind mai ieftine si mai bune decat cele existente pe piata occidentala si cresterea investitiilor straine, datorate in

principal volumului pietei poloneze dar si noii infuzii de credibilitate aduse de apartenenta la spatiul european.

Una dintre concretizarile cele mai importante ale acestor investitii este considerata de catre specialistul polonez drept deschiderea a numeroase centre de cercetare in tara de catre corporatii multinationale, contributie majora la dezvoltarea Poloniei intr-o societate globala care pune din ce in ce mai mult pret pe cunoastere.

Incepand cu mai 2004, Polonia a cunoscut de asemena o intensificare a comertului cu tarile terte, ca Ucraina sau Rusia.

In ceea ce priveste migratia fortei de munca, Kolodziej a recunoscut ca nu s-a produs un „export masiv de creiere" si ca multi polonezi prefera sa munceasca in tara, in conditii avantajoase, decat sa concureze cu francezii sau britanicii la ei acasa.

In concluzie, evaluarea perioadei scurse de la aderare a demonstrat ca cei care au avut cel mai amult de castigat sunt taranii, tinerii, cercetatorii si consumatorii in general.

Agricultorii au beneficiat de efectele cresterii exporturilor, adica o crestere consecutiva a productiei si a preturilor terenurilor, de platile directe prin Politica Agricola Comuna si de noi tipuri de credite. Simultan, bancile orientate catre sectorul agricol au inflorit.

Tinerii profita de oportunitati de studiu in Europa fara precedent. Cercetarea a dobandit un nou avant gratie centrelor infiintate de marii investitori. Protectia consumatorului a devenit, dintr-un ideal, o realitate normata de standarde stricte.

Din aceste considerente, Tadeusz Kolodziej considera aderarea Poloniei drept o reusita. „Cea mai buna modalitate de a reduce efectele negative ale „socului aderarii" este luarea cat mai multor masuri in vederea adaptarii la regulile europene INAINTEA acestui moment." a spus in incheierea discursului sau expertul polonez.