Omul de afaceri Dinu Patriciu este liber. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca toate actele premergatoare emiterii unui mandat de retinere de catre Parchet sint nule si a retrimis dosarul catre reanchetare, magistratii afirmind ca au descoperit acte trimise de procurori in care nu se regaseau toate semnaturile celor care au participat la anchetarea omului de afaceri.

La iesirea din sala de judecata, Patriciu a lansat un nou atac virulent la adresa coruptiei din sistemul judiciar, cu referire directa la Ion Iliescu si Ioan Talpes.

Ora 9.30. In fata Curtii de Apel Bucuresti, Dinu Patriciu este inconjurat de rude, prieteni si membri PNL, printre care si Teodor Melescanu, Crin Antonescu si Ludovic Orban.

Omul de afaceri pare ceva mai relaxat. In timp ce avocatii stabilesc ultimele detalii, colegii de partid isi manifesta stupoarea in legatura cu modul in care a decurs ancheta al carei subiect a fost Dinu Patriciu.

„In Romania, reforma justitiei a fost facuta cu doua viteze: viteza intii pentru procurori si viteza a doua in cazul judecatorilor", declara Victor Orban, viceprimarul Bucurestiului. In spate, Dinu Patriciu isi freaca miinile. Tocmai a fost chemat in sala.

Cristian Iordanescu: „Procurorii isi infirma propriul caz"

Ora 10.30. Avocatii lui Dinu Patriciu au inceput, inca de la inceputul sedintei, seria acuzelor la adresa modului in care Parchetul General a realizat ancheta. „Lipseste un act procedural obligatoriu pentru arestare, anume audierea.

In timp ce Patriciu isi scria declaratia, Parchetul a tehnoredactat-o cuvint cu cuvint, iar la ora 2.15 i-au oferit-o spre semnare, pe post de audiere", a declarat avocatul lui Dinu Patriciu, Cristian Iordanescu. Acesta a continuat: „Procurorii isi infirma propriul caz de audiere.

Pina acum au existat nu mai putin de patru incadrari juridice diferite pentru aceleasi presupuse fapte: act de coruptie, abuz in serviciu, deturnare de fonduri si inselaciune". In tot acest timp, Dinu Patriciu se uita in jos, jucindu-se nervos cu unul dintre butonii de la haina. In sfirsit, dupa patru ore de la intrarea in sala, este chemat sa dea o declaratie.

„Am vrut o schimbare economica majora"

„Sint un om acuzat in piata publica. Mi-am dorit o corporatie puternica, o schimbare economica majora. Sint mindru de ea. Din banii pe care noi ii trimitem la bugetul statului se platesc un milion de pensii anual. Sint mindru ca sint capitalist si sper sa ramin in continuare unul si dupa ziua de astazi", a incheiat Patriciu cu lacrimi in ochi.

Ora 15.50. Pe holul Curtii de Apel este agitatie mare. Dinu Patriciu este chemat pentru pronuntarea sentintei. Judecatorii decid: toate actele premergatoare emiterii mandatului de retinere pe numele lui Dan Patriciu sint nule, iar dosarul acestuia urmeaza sa fie retrimis la Parchet pentru reanalizare. Iordanescu s-a apropiat de Patriciu: „Hai acasa, esti liber".

In aplauzele din sala, omul de afaceri isi face loc catre iesire, vizibil emotionat, fericit si din nou cu lacrimi in ochi.

„Nu oamenii, ci sistemul este corupt"

„Justitia a indreptat a doua oara abuzurile organelor de urmarire penala. Nulitatea tuturor actelor si faptul ca o luam de la inceput reprezinta pentru mine garantia faptului ca drepturile mele sint respectate. Pe de alta parte, am senzatia ca cineva se joaca cu viata mea si cu viitorul acestei companii", a declarat Patriciu la iesirea din Curtea de Apel.

„Singurii impotriva carora am probe sint cei de la care a pornit memorandumul de la care a inceput toata aceasta haituiala. Nu oamenii au putere, nu procurorii, ci sistemul corupt, sistemul care ameninta investitia in aceasta tara. Personal nu voi da in judecata pe nimeni, insa investitorii companiei sint liberi sa-si apere investitiile", a incheiat Dinu Patriciu.

PNL - in oglinda cu PDSR

Gestul liderilor PNL de a-l insoti la Curtea de Apel pe Dinu Patriciu aminteste de controversata decizie, din 1997, a conducerii PDSR de a-l escorta la Parchetul General pe deputatul Gabriel Bivolaru. Acesta era cercetat la acea vreme tot pentru infractiuni de natura economico- financiara, fiind intre timp condamnat pentru fraudarea BRD.

In frunte cu Adrian Nastase, 60 dintre deputatii PDSR au mers atunci la Parchet impreuna cu Bivolaru, fiind primiti imediat de Gheorghe Rotac, adjunctul procurorului-general.

Nastase sustinea ca reprezentantii PDSR s-au deplasat la Parchetul General pentru a-l pune pe Bivolaru „in contact nemijlocit cu procurorul care il ancheteaza, pentru clarificarea unei situatii care a adus mari prejudicii imaginii PDSR".

Teodor Melescanu, unul dintre cei trei lideri PNL care l-au sustinut ieri pe Patriciu, din fata Curtii de Apel, spune insa ca nu este nici o legatura intre initiativa liberalilor si cea de acum aproape opt ani a pedeseristilor. „Doar daca cineva e rauvoitor poate sa creada asa ceva. PDSR s-a dus cu Bivolaru la Procuratura pentru a exercita presiuni asupra procurorilor.

Noi am fost mai multi prieteni care am fost alaturi de Dinu nu pentru a face presiuni asupra cuiva, ci pentru a arata clar ca nu dorim presiuni asupra justitiei, in care noi credem. Interventiile domnului Ilie Botos au dovedit ca se fac presiuni pentru a anula hotarirea tribunalului, care a fost cea corecta", a spus Melescanu.

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze gestul celor trei reprezentanti ai partidului: „Nu am de ce sa comentez o decizie personala", a spus acesta, refuzind sa faca orice alta declaratie pe marginea subiectului.