Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, a vorbit joi, in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX despre rezultatele aplicarii cotei unice de impozitare. "Cota unica nu a produs nici pe departe acea scadere dramatica de care se temea toata lumea la inceputul anului", a declarat ministrul.

Ionut Popescu chiar s-a aratat surprins de incasarile bugetare pe luna mai: "comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, veniturile sunt mai mari cu peste 200%". In acest moment nu exista o explicatie pentru aceasta crestere neasteptata, urmeaza ca in perioada urmatoare acestea sa fie analizata.

"Mi se pare prea mare aceasta incasare, sa vedem daca nu ar fi fost ceva restante" a adaugat Popescu.

Ministrul ramane optimist in ceea ce priveste efectele aplicarii aplicarii cotei unice: "In nici un caz, la sfarsitul anului nu vom avea o scadere asa cum era ea estimata de vreo 30 de mii de miliarde. Sunt convins ca nu va depasi 7-10 mii de miliarde".

Aplicarea cota unice incepe sa-si atinga scopul si in ceea ce priveste scoaterea la suprafata a economiei subterane, astfel: "Pe primele trei luni, vreo 137.000 locuri de munca scoase din economia subterana"

Probleme bugetare au fost generate de cadourile electorale facute de fostul guvern: "am avut acele probleme cunoscute si anume faptul ca dupa ce a fost aprobat bugetul in octombrie anul trecut, au urmat dupa aceea o avalansa de generozitate din partea fostului guvern pentru ca venise campania electorala si trebuiau castigate tot felul de

categorii sociale, s-au marit pensii, ajutoare, alocatii, s.a, dar care nu erau cuprinse in buget". El a spus ca noul guvern a fost nevoit de exemplu, sa mareasca accizele, tocmai pentru a acoperi deficitul de bani la bugetul de stat.

"Derapajele de la sfarsitul anului trecut au facut necesara intocmirea unui buget cu un deficit mai mic de 1,5% (asa cum era prevazut initial)", a declarat ministrul.

In ceea ce priveste dinamica exporturilor, Popescu a declarat ca "Romania a inregistrat un record in toti cei 15 ani al volumului exportului de aproape 2 miliarde de euro".

Intrebat daca "duduie economia sau e doar o figura de stil a premierului usor exagerata", ministrul finantelor a raspuns ca "economia romaneasca merge foarte bine. Asa arata cifrele. Pot sa va spun ca la sfarsitul acestui an vom avea probabil o crestere de peste 6%, ceea ce este un ritm de crestere foarte buna pentru o tara europeana", a declarat Ionut Popescu.