Dupa ani de zile in care a incercat sa ii determine pe utilizatori sa foloseasca Mac-urile in defavoarea calculatoarelor echipate cu procesoare Intel, acum Apple Computer s-a hotarat sa faca trecerea la aceste cipuri.

Steve Jobs a anuntat ca Apple va migra gradual in urmatorii doi ani linia de produse Mac catre procesoarele produse de Intel. Anuntul a fost facut in timpul prezentarii pe care CEO-ul companiei a sustinut-o in fata programatorilor care au participat la Apple Worldwide Developer Conference.

Decizia de folosire a procesoarelor Intel este o miscare cu implicatii profunde pentru Apple, care a folosit pana acum in toate Mac-urile procesoare provenite de la IBM si Motorola (acum Freescale Semiconductor).

Compania a mai schimbat o data arhitectura sistemelor Mac, prin anii 1990, cand s-a facut trecerea de la familia de procesoare Motorola 68000 catre cipurile PowerPC dezvoltate in colaborare de catre IBM si Motorola.

Printre motivele invocate de Steve Jobs ca fiind hotaratoare in decizia de migrare au fost problemele intampinate in trecut, dar si viitorul procesoarelor PowerPC, care - sustine el - nu vor atinge performante suficient de ridicate in cazul utilizarilor la consum redus de energie, necesare notebook-urilor puternice din viitor.

Jobs a mai precizat ca Apple a dezvoltat inca de la inceput toate versiunile de Mac OS X astfel ca acestea sa ruleze atat pe procesoare Intel cat si pe PowerPC.