Banii spalati la nivel mondial reprezinta 10% din produsul intern brut al omenirii. In top se afla Statele Unite, dar in primii zece se gaseste si Romania, unde se apreciaza ca se spala anual peste 100 de miliarde de dolari.

Pe primele 10 locuri ale topului statelor cu cei mai multi bani negri se situeaza: Statele Unite cu 1.3 mii de miliarde de dolari; Italia, 150 de miliarde de dolari; Rusia, 147 de miliarde de dolari; China, 131 miliarde de dolari; Germania, 128 de miliarde de dolari; Franta, 124 de miliarde de dolari; Romania, 115 miliarde de dolari; Canada, 82 de miliarde de dolari; Marea

Britanie, 69 de miliarde de dolari si Hong Kong cu 63 de miliarde de dolari.

Cifrele indica nivelul global al criminalitatii care are si o componenta financiara. Aici intra activitati ilegale precum evaziunea fiscala, bani obtinuti din piratarea jocurilor pe calculator, din traficul cu fiinte umane si cu droguri.

Cei care spala bani pot fi impartiti in patru grupuri-cheie: -corporatiile internationale implicate in fraude, -guverne corupte si politicienii acestora care accepta mita, -membri ai crimei organizate care fac comert ilicit cu droguri si -teroristii.

Sume imense sunt destinate de marii spalatori de bani pentru a induce pe piste false autoritatile fiscale, bancile si politia. Un rol important in acest fenomen il detin companiile off-shore, care ofera conturi anonime si banci fantoma, accesate de institutii atat in scopuri legale, cat si ilegale.

Astfel, banii plimbati dintr-un cont in altul ajung sa para curati si reapar in marile centre financiare. Eforturile de combatere a acestui fenomen implica alocarea unor sume foarte mari pentru dotari tehnice si salariile angajatilor, dar rezultatele nu au fost pe masura sumelor investite.

1. Statele Unite - 1.3 mii de miliarde de dolari 2. Italia - 150 de miliarde de dolari 3. Rusia - 147 de miliarde de dolari 4. China - 131 miliarde de dolari 5. Germania - 128 de miliarde de dolari 6. Franta - 124 de miliarde de dolari 7. Romania - 115 miliarde de dolari 8. Canada - 82 de miliarde de dolari 9. Marea Britanie - 69 de miliarde de dolari 10. Hong Kong - 63 de miliarde de dolari SURSA: John Walker Crime Trends Analysis