Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a remis, ieri, presei, o „declaratie de principiu" prin care reaminteste prevederile legii penale referitoare la arestul preventiv, dar si regulile societatii democratice, criticand activitatea procurorilor.

APADOR-CH constata cu ingrijorare ca structurile din varful Parchetelor continua sa recurga la arestarea unor persoane, pentru a crea apa-renta ca lucreaza eficient. Dupa recentele cazuri Iacobov, Gaurean, Iskandarani si Patriciu, un nou caz de arestare „demonstrativa" este cel al lui Dumitru Sechelariu, de data aceasta de catre Parchetul National Anticoruptie (PNA)", se precizeaza in declaratie.

Potrivit APADOR-CH, „lupta impotriva coruptiei (si a coruptilor) trebuie dusa numai cu respectarea stricta a legii si a standardelor europene in materie de privare de libertate". APADOR-CH sustine „in mod categoric" lupta anticoruptie, insa anunta ca „nu poate accepta" incalcarea drepturilor omului sub pretextul cresterii eficientei actiunilor autoritatilor in lupta antico-

ruptie." Starea de libertate este regula, iar privarea de libertate (retinerea/arestarea), exceptia.

Iar pentru a preveni eventuala disparitie a invinuitului/inculpatului, procurorii (sau, dupa caz, instantele de judecata) au la dispozitie doua masuri: obligarea de a nu parasi localitatea sau obligarea de a nu parasi tara, ambele pe durata de pana la un an, iar in cazuri exceptionale, pana la doi ani", precizeaza cei de la APADOR-CH. (M.F.)