Datorita aplecarii catre educatia fizica a locuitorilor spatiului mioritic, precum si vocatiei de ctitor a lui Adrian Nastase, profetia lui Lucian Blaga s-a implinit:

Imparatii s-au prabusit

razboaie mari ne-au pustiit

numai in Lancram sub razor

ramas-a firav un izvor.

Paduri s-au stins. Si rind pe rind

oameni in umbra s-au retras

vesminte de pamint luind.

Doar sipotul, el a ramas.

De-a lungul anilor in sir

de cite ori in sat ma-ntorc

ma duc sa-l vad. E ca un fir

pe care Parcele il torc.

Surclasindu-l pe Stefan cel Mare, care nepreaavindu-le cu sportul a inaltat doar biserici, colectionarul Nastase a reusit la Lancram, la mai putin de trei pasi de celebrul mormint, sa bage un sipot pesedist sub forma unei chiuvete stricate ce susura in WC-ul celei mai culturale sali de sport din lume.

Uite ca nemtilor nu le-a dat prin cap sa ridice un teren de baschet linga mormintul lui Goethe, ca sa poata arunca loazele germane cu craniul luminat la cos.

Bine ca soldanii nostri cu sapte clase au posibilitatea acum sa incinga o miuta si sa viseze la scoala filosofica a lui Gigi Becali, topaind pe lespedea sub care Blaga spera sa auda izvorul.

Desi se dau patrioti si dependenti de traditie, puii de activisti din cartierul Primaverii au continuat traditia de lupta a cizmarului: acum nu mai darimam biserici, acum spurcam morminte!

Credeam ca toapa culturala, care n-are reflexul elementar de a pastra ceea ce destinul in clipele sale de gratie si inconstienta daruieste unui popor, va fi pusa de liberalii veniti la putere in genunchi, pe coji de nuca si ca insasi doamna Musca va arunca in aer cu minuta ei oroarea de metal de

linga mormintul lui Blaga, tot asa cum a alergat sa stinga, cu furtunul de pompieri, incendiul de la Opereta.

Sanchi balama! Doamna Mona a biziit ceva cu respectarea legilor, ca sa conchida ca, la urma urmelor, de ce l-ar deranja pe dl. Blaga sala cu pricina, de vreme ce dinsul e ditamai ministrul de Interne.

Cui sa ne adresam pentru curmarea acestei infamii?! Tribunalului de la Haga? Noului Papa? Medicilor fara frontiere?

Pentru ca mi-e rusine de propria mea neputinta de a interveni in cel mai odios caz de profanare culturala, petrecut in secolul XXI pe teritoriul Rominiei, apelez tot la Lucian Blaga:

Sub boltile acestea, sub sfintele

e bine, tu stii, sa vorbim

mai putin si mai rar.

Sa nu ne jucam cu mormintele…