Nu vad rostul interventiei lui Geoana in calitate de aparator al lui Ion Iliescu. In mod intentionat incearca sa demonstreze nevinovatia unui om asupra caruia apasa o grea povara: reprimarea "golanilor" in iunie 1990. Liderul PSD pare sa nu aiba nici o remuscare fata de evenimentele tragice petrecute in urma cu 15 ani.

Semn ca ramane, inca o data, un militant consecvent pentru musamalizarea adevarului din motive lesne de inteles. Cu siguranta ca lui Mircea Geoana, si ca el sunt multi pesedisti, i-ar conveni ca Justitia sa-l ierte pe Ion Iliescu, dosarul Mineriadei din iunie 1990 urmand sa fie ingropat definitiv in uitare.

Cu alte cuvinte, scenele oribile cu minerii dezlantuiti nu sunt altceva decat niste banale imagini dintr-un film realizat in fostele studiouri de la Buftea. Mesajul este unul singur: "Lasati-l in pace pe Iliescu. Ce a fost a fost..." Numai ca manifestantii din Piata Universitatii care au trait acele momente de groaza nu sunt de aceeasi parere.

Ei cer ca vinovatii sa fie judecati pentru abuzurile savarsite in calitate de coordonatori ai macelului din 13-15 iunie 1990. Inca mai dor urmele acelui ordin dat de Ion Iliescu, pe atunci presedinte al fesenistilor, pentru reprimarea manifestantilor prezenti pe strazile din jurul Ministerului de Interne.

Cum sa-l ierte pe fostul sef de stat familiile celor care au murit pentru ca au strigat "Jos comunismul!"? Ce motiv de clementa ar avea persoanele batute cu salbaticie fata de invinuitii din dosarul Mineriada? De ce opinia publica ar fi de acord cu prescrierea faptelor comise de cei care au oprit in loc istoria acestei tari? Daca solutia aleasa atunci de actualul senator este considerata cea

mai buna, asta insemnand ca nu regreta barbaria minerilor si a celorlalte forte de reprimare, atunci nu mai are rost sa credem ca Iliescu nu a apreciat dimensiunea ordinelor pe care le-a dat.

Placa aceasta conform careia Puterea nu este amestecata in chemarea minerilor la Bucuresti nu mai convinge pe nimeni, atat timp cat exista probe certe la dosar cu privire la implicarea unor inalte oficialitati atat in misiunea Valea Jiului, cat si in actiunea de vandalizare a unor institutii ale statului.

Dintr-un motiv foarte clar, cei care au atentat la democratie sunt de doua ori mai vinovati decat tratamentul aplicat de soldatii lui Cozma. Romania a fost la un pas de prabusire totala. Poporul roman a pierdut pasul din cauza unor oameni care, iata, sustin ca in '90 si-au facut datoria.

Ca o ironie a istoriei, instanta craioveana a hotarat ieri eliberarea luceafarului huilei tocmai cand se cere judecarea lui Iliescu. O consternare mai mare nu cred ca exista. Imaginea lui Cozma aflat in fruntea miilor de mineri cu bata in mana si cu toporul la cingatoare a socat lumea. Se pare ca pe fostul presedinte nici acest lucru nu l-a durut.

A avut grija, cu doar patru zile inainte de incetarea mandatului, sa-i semneze gratierea. Nici un pic de remuscare fata de un gest ce avea sa fie criticat dur de opinia publica. Si in acest caz sustine ca a procedat corect.

Este ca o recompensa pentru un om care, crede Ion Iliescu, a gestionat actiunea de plantat flori cu toporisca in Piata Universitatii sub directa supraveghere a unor "civili" apartinand unor institutii despre care nu se sufla o vorba de rau. Se face un mare deserviciu istoriei daca pretul mortilor si ranitilor il constituie ascunderea adevarului. Traumele de acum 15 ani nu au fost vindecate.

Cei prezenti in aceste zile in Piata Universitatii au dreptate cand spun "inca ne mai doare". Mineriada a fost o zvacnire puternica, din pacate nu ultima, a comunismului in slujba caruia s-au aflat toata viata Iliescu si tovarasii lui.