Proiectiile de crestere economica realizate de guvern pentru termen mediu sunt "ambitioase si prea optimiste", apreciaza specialistii Institutului Economist Intelligence Unit (EIU), in ultimul lor raport asupra Romaniei. Potrivit asteptarilor oficiale, PIB urmeaza sa creasca cu aproape 7% anual, iar inflatia va atinge 3% in decembrie 2008.

Deficitul de cont curent va fi redus la 4,92% din PIB in 2008, dar va ramane superior valorii de 5% specific perioadei 2005-2007. Economistii EIU cred ca scenariul proiectat de guvern este prea optimist, mai ales din cauza presiunilor inflationiste inregistrate, iar rata anuala de crestere a PIB-ului se va situa sub 5% in urmatorii ani.

Aducerea inflatiei la 3% in decembrie 2008 este realizabila, dar cu sacrificarea cresterii economice, spune EIU. "Chiar daca credem intr-o rata a inflatiei usor sporita la finele anului 2008, nu credem nicidecum ca ratele de crestere economica din perioada 2008-2009 vor fi franate de eforturile de tinere a inflatiei sub frau pentru indeplinirea criteriilor de la Maastricht, pana in 2010.

Proiectiile privitoare la deficitul de cont curent sunt realiste, iar noi ne asteptam ca acesta sa se situeze sub 5% din PIB in 2008", spun specialistii EIU. Estimarile guvernamentale includ o crestere a ocuparii cu 2% pe an in urmatoarea perioada. Veniturile medii se estimeaza ca vor creste cu aproape 70% in urmatorii 4 ani, de la 144 euro in 2004 la 244 euro in 2008.

Cresterea va avea loc datorita majorarii veniturilor brute si intaririi monedei nationale. Programul implica o apreciere reala a leului fata de euro de 22% in perioada urmatoare, ceea ce implica o schimbare minima a ratei de schimb, data fiind si inflatia anticipata. Datoria externa va ramane apropiata de 32% din PIB.

Aceste estimari par rezonabile economistilor EIU si sunt conforme cu propriile proiectii ale institutiei. EIU este una dintre principalele institute de expertiza si consultanta economica, avand 40 de oficii pe glob. Studiile EIU sunt utilizate de companii internationale, institutii financiare, universitati, agentii guvernamentale.