Cand americanul Tim Montgomery a stabilit un nou record al lumii in proba-regina a atletismului, 9,78 secunde, la Paris in toamna lui 2002, multi au fost cei care au spus ca performanta sa nu va mai fi batuta timp indelungat.

Finala nebuna a Olimpiadei de anul trecut, castigata de Justin Gatlin, singura din istorie cu patru atleti sub 9,90, promitea insa performante frumoase pe pista de la Atena.

Marti seara, la zece luni de la Jocurile Olimpice gazduite de capitala Greciei, pe aceeasi pista, jamaicanul Asafa Powell a devenit noul rege al sprintului mondial. El a corectat recordul lui Montgomery doar cu o sutime, de ajuns insa pentru a se cocota in varful ierarhiei celor mai buni sprinteri din toate timpurile.

Powell a castigat detasat o cursa in care urmatorii cinci clasati si-au stabilit cele mai bune performante ale sezonului. Ghanezul Aziz Zakari si jamaicanul Frater Michael, cei care au completat podiumul, au reusit chiar cei mai buni timpi ai carierei.

"Stiam ca pot bate recordul lumii. Am dat ce am avut eu mai bun. E minunat sa fii cel mai rapid om din lume!", a declarat Powell la finalul probei. "Vreti sa stiti daca pot mai mult in acest an? Trebuie sa asteptati sfarsitul sezonului pentru a putea afla", a promis el.

Interesant este faptul ca jamaicanul anuntase inainte de Grand Prix-ul de marti, din Grecia, ca va incerca sa bata recordul lui Montgomery.

"Acest lucru demonstreaza ca nimeni nu stie cat de repede poate alerga un om", a declarat Powell. Vechea performanta, stabilita de Tim Montgomery, era contestata dupa ce s-a descoperit ca americanul a folosit steroizi si alte substante interzise si a fost suspendat pe viata. "Il felicit pentru record, dar am fost socat ca l-a stabilit asa de devreme in acest sezon", a spus Montgomery.

Oprea - la cel mai bun rezultat al sezonului: 17,52 metri

Romanul Marian Oprea, vicecampion olimpic la Atena in proba masculina de triplusalt, s-a impus lejer in Grand Prix-ul de marti. El a obtinut din prima incercare 17,52 metri, care i-a adus primul loc, intrecandu-i astfel pe grecul Konstantino Zalaggitis, 17,17 m, si pe cubanezul Yoandri Betanzos, 17,13 m.

Rezultatul lui Oprea este cel mai bun din acest sezon, el sarind mai bine in acest an decat brazilianul Jadel Gregorio. Forma sa a fost remarcata si de site-ul oficial al federatiei internationale: "Marian Oprea si-a redescoperit momentele sclipitoare pe care le-a trait in august anul trecut".

"Obiectivul meu a fost sa termin pe unul din primele doua locuri. Sunt complet multumit de primul loc, dar nu ma asteptam la o performanta atat de buna", a marturisit romanul dupa finala.